Om Uppsala vore EU

Precis som Europa har Uppsala delar med arbetslöshet och segregation, skriver Aleksander Gabelic, Peter Weiderud och Loa Mothata.

DEBATT2014-05-12 00:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Någon sade skämtsamt att Stockholm är Europas Gävle. Fyndigt och kanske lite dumt. Men tänkvärt? Centrum och periferi. Likheter och olikheter. Tänk om Uppsala var ett Europa i miniatyr? Om, säg Gottsunda, var ett östeuro­peiskt land som Bulgarien och Sunnersta var Sverige. Uppsala centrum skulle då kanske vara… Bryssel? Likheter finns: Vacker stadskärna och med en lång tradition av välstånd och av att vara ett kristet och akademiskt maktcentrum.
Och om det vore så kanske de från Gottsunda skulle åka till Sunnersta för att arbeta; leva som minoritet, ha sämre villkor än de som bor i Sunnersta, leva på marginalen, skicka hem pengar till familjen.

Arbetslösheten skulle vara skandalöst mycket högre i Stenhagen, som vore Rumänien, än i Luthagen, som vore Nederländerna.

Religiösa minoriteter i maktens periferi skulle känna sig diskriminerade av majoriteten, uppförandet av moskéer skulle motarbetas och synagogor hotas. Boende i Flogsta eller uppe i Storvreta skulle kanske känna sig exkluderade från innerstadens beslutsfattande, precis som ofta svenskar upplever sig långt borta från EU.

Men vänta lite – är det inte ungefär så här det faktiskt är?

I en global värld är Europa relativt litet, avstånden är små. Även Uppsala är en stad av hanterbar storlek. Det är cykelavstånd överallt. Men ändå kan avstånden te sig oerhört stora mellan människor, såväl här som i Europa… I en generell välfärd står ändå många utanför: Delar av staden, landet, unionen, brottas med hög arbetslöshet, social och ekonomisk segregation och minoriteter som diskrimineras.
Men visst är dramatiken oftast större i Europa än i Uppsala, eller Sverige. I Ukraina är läget igen mycket spänt med ryska och ukrainska trupper som hotar drabba samman i östra Ukraina. I Bulgarien misshandlas flyktingar systematiskt av inhemsk befolkning och nationalistiska partier vinner mark. Kriget i Syrien leder fortsatt till stora flyktingströmmar som försöker komma till Europa; Grekland har försvårat passage genom landgränserna och havet är det enda alternativet. Italiensk kustbevakning räddar dagligen flyktingar på rangliga båtar i Medelhavet och Italien ber nu om hjälp från andra europeiska länder.

I Sverige precis som på andra håll i Europa tar fascistiska rörelser plats – välkammade i parlamenten ger spelrum åt radikala och militanta grenar på gatorna.

I Uppsala och i Malmö har nazister svårt misshandlat människor på öppen gata. I Stockholm och Jönköping marscherar de för att provocera. Svenska nazister har kopplingar till fascister och nazister i Ukraina, Grekland och i andra länder.

Vi behöver mobilisera oss för ett samhälle för alla, ett Europa för alla. Det är ett ansvar vi delar, alla vi som tror på demokrati och allas lika värde.

Det lokala, nationella och överstatliga hänger påtagligt samman. Europa och Bryssel kan kanske kännas långt borta. Men Europa är här. Mer än 60 procent av de frågor som tas upp på mötena i kommun- och landstingsfullmäktige påverkas direkt eller indirekt av EU. I Europa går 26 miljoner människor arbetslösa. Den utbredda arbetslösheten är ett viktigt skäl till att motsättningar skapas och segregationen breder ut sig, i våra städer och mellan våra medlemsländer. Europas fattigdom, ojämlikhet och diskriminering synliggörs extra tydligt när fattiga EU-migranter, ofta rumänska romer, söker sig till svenska städer för att tigga.

Vi behöver agera både lokalt, nationellt och inom EU, för att råda bukt på arbetslöshet, motsättningar och ojämlikhet.

Efter 15 år av högerstyre i EU-parlamentet är det dags för förändring. Det vi tror på och arbetar för – mångfald, arbete åt alla, en likvärdig utbildning – bidrar till ett sammanhållet samhälle för alla. Vi måste arbeta för det tillsammans, över synliga och osynliga gränser. Lokalt och internationellt samtidigt.
Du och jag kan påverka. Den 25 maj är det dags för val till EU-parlamentet. Vi kan då alla bidra till ett Europa för alla – ett Europa som tar vara på vår mångfald och som ser till att alla har lika rätt och möjligheter. Så får vi också ett Uppsala och ett Sverige för alla.
För Uppsala är Europa, inte i miniatyr, men en del.

Aleksander Gabelic
kandidat (S) till EU-parlamentet
Peter Weiderud
förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet
Loa Mothata
Socialdemokrater för tro och solidaritet, Uppsala

Läs mer om