Omhänderta tryggt

Personer som är berusade, missbrukar eller lider av andra sjukdomar måste få trygg och jämlik vård, skriver Lina Nordquist.

Spara pengar. Vi vill erbjuda patienter hemtester inom ett stort antal områden, skriver Lina Nordquist.

Spara pengar. Vi vill erbjuda patienter hemtester inom ett stort antal områden, skriver Lina Nordquist.

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2015-01-19 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt en JO-anmälan förvägrades en Uppsalabo för några år sedan tillgång till sitt insulin under fyra dygn. I december 2011 avled Jimmy i diabeteskoma i häktet i Luleå. Drygt ett år senare hämtade Irina inte sin dotter från förskolan. Hon dog i läkemedelsförgiftning efter att häktespersonalen i Lidköping sagt till henne att gå och lägga sig. En Helsingborgkvinnas liv kunde ha varit över några månader senare när hon cyklade omkull och fick tillbringa natten i en fyllecell med svår skallskada.

Alla dessa personer borde ha fått ett tryggt omhändertagande.

I dag förvisas berusade och misstänkt berusade personer ibland till polisen, som varken har sjukvårdsutbildning eller resurser för att hantera dem. Häktespersonal ska inte behöva göra svåra medicinska bedömningar. Missbrukare och berusade tonåringar måste i stället få vård, råd och stöd.

I genomsnitt avlider fem personer varje år i svenska ”fylleceller” efter att ha omhändertagits för berusning. Flera hade sannolikt överlevt om de i stället fått vård. Att titta till intagna var 15:e minut räcker inte. Justitieombudsmannen (JO) har kritiserat polisens rutiner och även polisen själv anser att den rätta kompetensen för dessa människor finns i sjukvården.

Alliansen är helt överens med både JO och Polisen.

Vi har därför tidigare sett över vårt omhändertagande av berusade personer och startat ett samverkansprojekt där personal från Beroendemedicin vid Akademiska sjukhuset träffar personer som blivit omhändertagna enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB).

Vårdpersonalen måste kunna bedöma vem som behöver hjälp och vad som kan göras för att hjälpa dem. Vården bygger på patientens egen motivation, men det är en förutsättning att hjälp finns att tillgå. Polisen och Beroendemedicin vid Akademiska sjukhuset behöver även ett gott samarbete, i enlighet med Smadit (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken).

Folkpartiet arbetar för att en tillnyktringsenhet ska inrättas i landstinget. Berusade eller drogpåverkade människor måste få den hjälp och vård de behöver, inte minst för hjärtproblem, delirium tremens eller andra livshotande komplikationer.

Genom god sjukvård kan missbrukaren även få hjälp att ta sig ur sitt missbruk. För Folkpartiet är det självklart att såväl patienter som anhöriga och närstående ska kunna få råd och stöd.

En annan tungt vägande anledning till att tillnyktring ska ske i kontakt med vården är de människor som omhändertas för berusning, men som inte är påverkade av droger eller alkohol. En rad sjukdomar ger samma symtom som berusning, och om dessa personer nekas vård kan det leda till dödsfall. Diabetes är en sådan sjukdom. Andra exempel är skallskada, stroke, epilepsi, multipel skleros (MS), Parkinsons sjukdom och metanolförgiftning. Har en redan sjuk person också druckit alkohol är det ännu svårare för personal att känna igen ödesdigra symtom.

Kroniska sjukdomar är svåra nog som det är. Tonårsföräldrar är oroliga nog, oavsett fyllecell. Missbrukare behöver mer kontakt med sjukvården.

Oavsett skälet till omhändertagande får inte lösningen vara att någon lämnas oövervakad utan att kompetent vårdpersonal gjort en hälsobedömning.

Personer som är berusade, som missbrukar eller lider av andra sjukdomar måste få trygg och jämlik vård. Ingen ska behöva fara illa på grund av bristande rutiner.

Lina Nordquist, oppositionsråd (FP)

Polisens häkten

Läs mer om