Ständigt handläggs ärenden av Uppsalas politiska majoritet, MP, S och V på ett odemokratiskt sätt. Både oppositionen och många berörda invånare vittnar ständigt om brist på dialog och lyhördhet för kloka förändringsförslag. När majoriteten valde att lägga ner kommunens verksamhet kallad Omtanken, som gav mycket bra omsorg och vård till människor i livets absoluta slutskede, upplevde vi ytterligare ett exempel på denna tanklösa process. Budskapen var då, och är det löpande, att kommunen löst förändringen på ett tillfredställande sätt av egen kraft eller genom att Landstinget tagit det ansvar de har på ett bättre sätt. Vi gav uttryck för vår oro och farhågorna har besannats. Kommunens och landstingets förmåga att ge enskilda invånare och deras anhöriga ett värdigt stöd i samband med livets sista dagar har onekligen försämrats.
Nyligen fick vi ta del av en revisionsrapport, genomförd av revisionsföretaget PWC, om hur den palliativa vården sköts. Bland annat kan vi i rapporten läsa att ”Även om den palliativa vården, i en nyligen gjord uppföljning från det palliativa förstärkningsteamet, uppfattas fungera tillfredställande idag, så indikerar intervjuerna att mycket återstår att göra inom detta område och att det kräver både kunskap och resurser. Den kvalitet för palliativ vård som fanns på Omtanken med bland annat ständig på platsnärvaro av sjuksköterska kan sannolikt inte jämföras med till exempel dagens jourorganisation för dygnetrunttillgång till sjuksköterskor.”
I Nämndens föreslagna yttrande till rapporten står det att ”Äldrenämnden instämmer i flertalet av de slutsatser som framkommit i granskningen.” Bland annat erkänner kommunen att det fortfarande saknas en tydlig ansvarsfördelning mellan kommunen och landstinget gällande den palliativa vården.
När MP, S och V fattade beslutet att lägga ner Omtanken framförde vi starka synpunkter om att det inte borde göras förrän metoder för alternativa omsorgs- och vårdformer säkrats samt ansvarsfrågan mellan kommun och landsting sorterats ut. Våra önskemål hörsammades inte och tyvärr bekräftar revisionsrapporten att det vi var rädda för nu blivit verklighet.
Alliansen anser att det är viktigt att svårt sjuka och personer i livets slutskede ska få en bra och värdig omsorg. De ska inte, som i dag, riskera att hamna i kläm när kommunen och landstinget inte har en samsyn när det gäller denna utsatta grupp. När ska den nuvarande majoriteten börja lyssna på berörda invånare och på oppositionens synpunkter?
Vi vill alla säkra en bra kommun för våra invånare. Alliansens företrädare förstår att vi måste klara oss inom givna ekonomiska ramar. I ljuset av en allt äldre befolkning ser vi fram emot ett bättre samarbete för att klara de utmaningar vi står inför. Ett samarbete som inte exkluderar föreningar, stiftelser och företag för att vi ska klara av att säkra en god samhällsservice för våra invånare i framtiden. Ett samarbete där vi bättre lyssnar till invånarnas synpunkter i sakfrågor. Samt ett samarbete där vi genomför förändringar i rätt ordning.
Stefan Hanna
Vice ordförande (C) Äldrenämnden
Johan Carlsson
ledamot (M) Äldrenämnden
Camilla Westerborn
ledamot (L) Äldrenämnden
Ulla Johansson
ledamot (KD) Äldrenämnden