Uppsala står sig starkt mot resten av landet vad gäller låg arbetslöshet och tillgång till utbildning. Men även om det stora flertalet har goda förutsättningar att få arbete eller studera, så är utmaningarna stora, och växande, för många andra.
I morgon sammanträder Arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun och vi från den rödgröna majoriteten kommer då att fatta beslut om kraftiga omtag i kommunens arbetsmarknadsinsatser
Uppsala län har landets lägsta arbetslöshet. Samtidigt har Uppsala kommun betydligt större andel personer som är långvariga mottagare av ekonomiskt bistånd än riket i övrigt. Utvecklingen går dessutom i negativ riktning, gruppen långvariga mottagare av ekonomiskt bistånd ökar. Kort sagt, de flesta har fått en bättre vardag, men samtidigt blir det fler som får det allt sämre. Klyftorna i samhället har ökat i stället för att minska.
För oss i den rödgröna majoriteten är ökad jämlikhet, minskade samhällsklyftor och allas rätt till egen försörjning högt prioriterade politiska mål.
Det är därför ett politiskt misslyckande när personer med utländsk bakgrund, funktionsnedsättning, och personer nära pensionsålder, i allt större utsträckning stängs ute från arbetslivet.
Vi måste nu göra ett omtag kring arbetsmarknadspolitiken i kommunen och ett allt större fokus ska riktas till de grupper som står längst från arbetsmarknaden.
Under alliansens styre i Uppsala upphandlades ett stort antal privata aktörer som skulle genomföra arbetsmarknadsinsatser för arbetslösa som tar emot ekonomiskt bistånd. Det finns tre huvudsakliga problem med detta.
1. För det första visar kommunens utvärdering att insatserna inte lyckats med det som är kommunens viktigaste ansvar, att få personer långt från arbetsmarknaden att nå mål om egen försörjning eller vidare studier.
I stället har insatserna riktats till dem som redan från början har bäst förutsättningar att nå egen försörjning, personer som skulle kunna få jobb med mindre insatser, om det bara fanns fler jobb.
2. För det andra genomfördes upphandlingen utan att några krav egentligen ställdes på insatsernas utformning.
De privata aktörernas entreprenörsskapsanda skulle få fritt utrymme att stimulera nya arbetssätt. Detta har inte fungerat. Insatserna som de olika privata utförarna utför är mycket lika varandra och kommunen har fråntagit sig själv rätten att styra innehållet.
3. För det tredje har aktörerna inte fått några garantier på antal deltagare. Utförarna ska i stället konkurrera med att locka till sig deltagare och därefter få betalt från kommunen.
Det skapar en osäkerhet som gör att en aktör från en månad till en annan kan möta en halvering av deltagare, och därmed intäkter. För att kompensera för denna osäkerhet behöver utförarna skapa stora vinstmarginaler i verksamheten. Samtidigt läggs resurser på marknadsföring och kommunen själv behöver en omfattande administration för att förmedla deltagare till privata företag.
Uppsalabornas skattemedel går därför i för stor utsträckning till vinster och administration, och i för liten utsträckning till verksamhet som gör att fler kan få jobb.
När Arbetsmarknadsnämnden sammanträder i morgon kommer vi att besluta att verksamheten genom de upphandlade privata aktörerna avslutas vid årsskiftet. Vi kommer i stället att utveckla verksamheten i egen regi. Vi utesluter inte att någon del kan komma att upphandlas i framtiden, men då med kvalitet i fokus.
Grunden för den linje vi stakar ut är att när kommunen själv svarar för insatserna kan vi bli snabbare och mer effektiva i att skapa insatser som riktar sig till de målgrupper som mest behöver stöd att etablera sig i arbetslivet.
Genom detta hushållar vi också med samhällets resurser och säkerställer att skattepengarna går till avsedd verksamhet och inget annat.
En offensiv politik för att höja utbildningsnivåer, bygga fler bostäder och mer järnväg samt anställa fler i välfärden är det recept som ska få det stora flertalet i arbete eller studier. Men för dem som i störst utsträckning stängs ute från rätten till arbete behövs ett mer aktivt stöd. Det är dessa kommunen ska prioritera i sina arbetsmarknadsinsatser. Uppsala kommun har ett nytt rödgrönt styre och det ska märkas. Klyftorna i samhället ska minska, fler jobb ska skapas, och fler ska få jobb.
Ulrik Wärnsberg, ordförande (S)
Tobias Smedberg, vice ordförande (V)
Sanna Selberg, gruppledare (MP)Uppsala kommuns arbetsmarknadsnämnd