Förra veckan inleddes SSU:s kampanj Öppna Europas portar. I en värld där miljontals människor befinner sig på flykt från krig och förtryck, samtidigt som rasistiska krafter växer sig starka, måste vi slå vakt om vad som är självklarheter för oss, det vill säga frihet och solidaritet. För att omsätta frihet och solidaritet i praktiken krävs att politiken tar ett stort ansvar. SSU menar att det behövs ett EU som tar ansvar, fred i närområdena och en bättre etablering i Sverige.
När människor drunknar på Medelhavet kan inte EU:s ledare stå och titta på. Av alla de människor som befinner sig på flykt är 75 procent män, detta trots att kvinnor är de som far allra mest illa i de krigsdrabbade zonerna. Då kvinnor oftast ansvarar för barnen kan de inte alltid välja de osäkra alternativ som männen kan. Detta är inte en acceptabel utveckling. Därför kräver SSU lagliga och säkra vägar in i Europa så att alla som behöver skydd kan få en fristad.
Vi vill därför slopa EUs transportöransvar, öka antalet kvotflyktingar och införa humanitära visum. Vi tycker även att möjligheten till asylprövningar på europeiska ambassader bör införas.
Myten att det skulle vara här i Europa som det råder en kris är problematisk. Det är människorna som flyr för sina liv som kommer ifrån en kris, inte tvärtom. Därför är det viktigt att fokusera på anledningen till varför miljontals människor är på flykt. Det beror på flera faktorer men främst på kriget i Syrien. Än så länge har världssamfundet inte gjort tillräckligt för att lösa konflikterna som är orsaken till att folk flyr. Sverige måste göra mer.
Därför vill SSU utöka stödet till Peshmergastyrkorna som är med och kämpar mot IS.
Samtidigt räcker det inte bara med att välkomna människor hit, det krävs kortare vägar in i det svenska samhället. Den viktigaste frågan nu handlar om hur de som flyr hit ska kunna etablera sig i samhället så bra som möjligt. För att det ska fungera måste kommunernas ekonomiska förutsättningar förbättras så att skolan och välfärden kan vara rustade. I migrationsuppgörelsen finns en tillfällig resursförstärkning till kommunerna. Det är bra men det krävs mer.
Bostadsbyggandet måste också rivstartas genom ökade investeringar och regelförenklingar. När boverket analyserar att det krävs en halv miljon bostäder fram till 2020 håller inte regeringens bostadsmål på 250 000.
Sverige har länge varit ett föregångsland för andra EU-länder och visat internationell solidaritet. Det måste vi värna om och vi får inte backa i vår toleranta, solidariska ställning i flyktingspolitiken som historiskt sett räddat otaliga människoliv. SSU kommer alltid att kämpa för en human flyktingspolitik. Nu behövs ett EU som tar sitt ansvar och en bättre etablering i Sverige.
Gustaf Silenstam, utrikespolitisk talesperson SSU Uppsala
Sara Gille, feministisk talesperson SSU Uppsala