Öppna Sverige!

Om vi öppnar arbetsmarknaden kan också Sverige öppnas för fler, skriver Joar Forssell.

Foto: Joar Forssell.

Debatt2016-06-23 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förrgår röstade riksdagen för att ytterligare begränsa migrationen till Sverige. Det var ett felslut. Sverige har stora integrationsutmaningar, men istället för att fortsätta att stänga gränserna borde vi öppna gränserna till vår arbetsmarknad.

Mönstret är tydligt. Det är svårt att få arbete utan språkkunskaper, och det är svårt att lära sig språket utan arbete. Samtidigt utvisas människor som redan har arbete för att de till exempel inte fått jobbet via arbetsförmedlingen. Vi borde öppna gränsen, både till Sverige och till arbetsmarknaden.

Privatisera arbetsförmedlandet. Arbetsförmedlingen är en av Sveriges största arbetsgivare, men få går dit i tron att själva hitta ett jobb. Stela regelverk tvingar människor att söka arbete genom förmedlingen för att det ska räknas, och människor utvisas för att de skaffat arbete på egen hand.

Det finns goda exempel på hur det skulle kunna fungera bättre. I det utsatta området Fisksätra utanför Stockholm verkar en privat arbetsförmedlare, och når betydligt bättre resultat än sin statliga motsvarighet.

Till stor del beror framgången på hur stödsystemet utformas. Ersättningssystemet till privata arbetsförmedlare bör utformas så att de som snabbt får en person som står långt ifrån arbetsmarknaden i jobb får högre ersättning. Samtidigt bör den statliga arbetsförmedlingen läggas ner för att inte utgöra osund konkurrens mot privata aktörer. Då får vi ett marknadsdrivet arbetsförmedlande med incitament att hjälpa de som står längst ifrån arbetsmarknaden, så att fler kan få ett första jobb.

Privatisera valideringsprocessen. Människor som kommer till Sverige från andra länder har ofta examina eller betyg som från början inte gäller i Sverige. Dessa måste då valideras. Tyvärr tar detta ofta onödigt lång tid, dels på grund av att ansvariga myndigheter är överbelamrade med andra uppdrag och dels för att fallen ofta är komplicerade.

Samtidigt finns det länder som till del lagt ut till exempel validering av läkarkompetens på privata aktörer. Qatar, Arabemiraten och USA är exempel på länder där privata aktörer sköter valideringen.

Detta är effektivt, eftersom ett multinationellt bolag har betydligt större möjligheter att känna till och bedöma utbildningar från utomsvenska universitet och högskolor än vad Socialstyrelsen har. Tillsammans med stordriftsfördelar gör detta ett privatiserat valideringssystem effektivare och skapar förutsättningar för att snabbare få ut välbehövlig kompetens, från flyktingboendet och in på sjukhusen.

Avskaffa kravet på arbetstillstånd. Oavsett hur länge en person varit eller tänker vara i Sverige är det bättre för alla om hon arbetar än om hon inte gör det. I dag krävs tillstånd för att få arbeta, och människor som vill försörja sig själva har därför inte alltid lagliga möjligheter att göra det.

Sverige har hållit gränsen öppen för migration men inte rivit murarna till arbetsmarknaden, till stor del för att facken velat skydda sina medlemmar från konkurrens.

Resultatet är utanförskap och en djup klyfta mellan de som har och de som inte har jobb. Alla som kan måste få arbeta, även om det innebär konkurrens för svenska arbetare.

I längden leder konkurrens och friare system till att fler arbetstillfällen skapas och till att rätt kompetens hamnar på rätt plats.

En stängd arbetsmarknad skapar utanförskap. Vi behöver bränna gamla skygglappar och fatta tuffa beslut. Ökad konkurrens och slopad byråkrati kan öppna Sverige för fler. När fler får möjlighet att ta ansvar för sig själv kan också fler komma hit.

Joar Forssell

Förbundsordförandekandidat Liberala Ungdomsförbundet

Läs mer om