Örebro universitet är inte Yale eller Harvard

Universitets- och högskolerådet är på väg att dra undan mattan för en av Sveriges mest gedigna gymnasieutbildningar. Men Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, vägrar att ta sitt politiska ansvar. Det skriver 29 International Baccalaureate-alumner. (På bilden: Markus Göransson.)

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-11-27 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Universitets- och högskolerådet har föreslagit att betyg från International Baccalaureate-programmet – ett av världens högst ansedda gymnasieprogram som finns på 31 skolor i Sverige – kraftigt ska nedvärderas i förhållande till svenska betyg.

Enligt Universitets- och högskolerådet behövs omvärderingen för att garantera likvärdigheten mellan svenska och International Baccalaureate-betyg efter 2011 års gymnasiereform. Men metoden som Universitets- och högskolerådet använder för att värdera International Baccalaureate-betyg har allvarliga brister.

Universitets- och högskolerådet jämför betygsfördelningen på International Baccalaureate och det naturvetenskapliga programmet. Eleverna på respektive program rangordnas efter betyg. De som rankas lika högt bedöms ha uppnått samma kunskapsmål och deras betyg jämställs.

Universitets- och högskolerådet förklarar emellertid inte varför International Baccalaureate och det naturvetenskapliga programmet bedöms som likvärdiga. Det bortser från skillnader i intagningspoäng, studietakt, kunskapskrav, klasstorlek och betygsinflation – skillnader som rimligtvis borde ha tagits med i bedömningen.

Resultatet blir en haltande jämförelse mellan två olika program, som likställs för att möjliggöra en statistisk kalkyl. En svensk statlig myndighet måste kunna avkrävas bättre belägg för sina förslag än så.

Utomlands åtnjuter International Baccalaureate ett fantastiskt gott anseende. På många amerikanska universitet har studenter med International Baccalaureate-examen möjlighet att hoppa över kurser eller till och med hela det första läsåret. I Storbritannien bedömer Universities and Colleges Admissions Service, som samordnar antagningen till landets universitet, att 31 International Baccalaureate-poäng motsvarar full pott på den brittiska studentexamen. Det kan jämföras med Universitets- och högskolerådets förslag att maxpoängen 45 ska motsvara 20.0 i Sverige.

Föga förvånande har Universitets- och högskolerådets förslag utlöst en storm av kritik. I skrivande stund har nästan 14 000 personer skrivit på ett upprop mot förslaget. På landets debattsidor har elever, lärare och andra påpekat att Universitets- och högskolerådets förslag skulle göra det svårare för International Baccalaureate-elever att komma in på ingenjörs- och läkarutbildningar vid Örebros, Linköpings och Umeås universitet än på Harvard, Yale och Princeton.

I en debattartikel varnade Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet, och Dan Olofsson, entreprenör, att de ändrade betygsreglerna skulle tvinga många International Baccalaureate-utbildningar i Sverige att stänga, vilket skulle göra det svårare för svenska företag att rekrytera internationell personal (Dagens samhälle 26/10).

Även politiker har engagerat sig. Christer Nylander från Liberalerna, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, har kallat förslaget ”orimligt”.

Men högskoleminister Helene Hellmark Knutsson, högsta ansvarig för frågan, tiger stilla. När Betty Malmberg, riksdagsledamot för Moderaterna, frågade ministern vilka åtgärder hon avser vidta för att elever på internationella gymnasieprogram inte ska förfördelas när de söker till högskoleprogram (2016/17:149) uttryckte Hellmark Knutsson ingen egen åsikt. Istället hänvisade hon till Universitets- och högskolerådets arbete, trots den svidande kritik som detta arbete har fått under de senaste veckorna.

En statlig myndighet är i färd med att, på lösa grunder, slå undan benen för en gymnasieutbildning i världsklass. Det är en gymnasieutbildning som elever i Sverige har förmånen att studera på offentliga skolor tillsammans med elever från världens alla hörn. Att försämra förutsättningarna för International Baccalaureate skulle skada svensk gymnasieskola och gå emot skolans internationalisering.

Regeringen måste uttrycka sin åsikt i frågan. Annars är det risk att tusentals gymnasieelevers framtidsutsikter och International Baccalaureate-programmets framtid i Sverige äventyras genom ett tjänstemannabeslut som grundar sig i en vansklig statistisk kalkyl.

Abbas Alam

Legitimerad läkare; IB-alumn

Alexander Ekstrand

Läkarstudent, University of Edinburgh; IB-alumn

Anna Helme

Managementkonsult; MEng, University of Cambridge; IB-alumn

Annica E Johansson

Ekonom från Handelshögskolan i Stockholm; IB-alumn

Blanka Kesek

Wireline field engineer; BA, MEng, Mechanical Engineering, University of Cambridge; IB-alumn

Caroline Somers

Analytiker, London; MSc Real Estate Investment, Cass Business School; BA(hons) Land Economy, University of Cambridge; IB-alumn

Elin Economou

ST-läkare infektionsmedicin, Karolinska Institutet; IB-alumn

Gabriel Iliesiu

BA Business & Administration, Waseda University, Tokyo; Strategic Partner Manager Apps Google Inc; IB-alumn

Gianna Maurer

Doktorand, Köpenhamns universitet; BSc (Hons) Medical Sciences och MSc Neuroscience, University of Edinburgh; IB-alumn

Helena Stenfors Virenfeldt

Managementkonsult; MSc Handelshögskolan i Stockholm; BA University of Oxford; IB-alumn

Honey Ghaffari

ST-läkare, Plastic and Reconstructive Surgery, Guy's & St Thomas' Hospital, London; IB-alumn

Ida Danewid

Doktorand i internationella relationer, London School of Economics; IB-alumn

Jekaterina Shulga

Teaching fellow, University College London; BA, MA, PhD i Russian Studies and Literature; IB-alumn

Jingcheng Zhao

Läkarstudent, Karolinska Institutet; studerande, Handelshögskolan i Stockholm; före detta studentrepresentant i Styrelsen för utbildning, Karolinska Institutet; IB-alumn

Leyla Swafe

ST-läkare, General Surgery, South London; MBChB University of Aberdeen; IB-alumn

Linn Lagerholm

Studerande internationella relationer, University of Edinburgh; IB-alumn

Lydia Manko

Legitimerad läkare, examen från Karolinska Institutet; IB-alumn

Malin Welander

PhD i astrofysik; forskat vid Oxford University; arbetat som teknisk fysiker inom förbränningsteknik och är nu mjukvaruutvecklare; IB-alumn

Markus Göransson

PhD Aberystwyth University; MA Utrecht University; BA (Hons) University of Oxford; lärare på IB-programmet, Carlforsska gymnasiet, Västerås; IB-alumn

Martyna Zelek

Biological Sciences, University of Oxford; IB-alumn

Michelle Kimbler

Studerande BSc Sociology, London School of Economics; IB-alumn

Mukhtar Al-Nasrawi

Studerande, Duke University; IB-alumn

Oskar Forsblom

BA (Hons) Law, University of Cambridge; IB-alumn

Patricia Knudsen

MA (Hons) Management, University of St Andrews; certifierad ACCA revisor; Audit Assistant Vice President inom investment banking; IB-alumn

Patrick Lundgren

Natural Sciences (Biological), University of Cambridge; IB-alumn

Sabrina Yue Wang

Theoretical Physics, Imperial College London; IB-alumn

Sofia Termén

Civilingenjör i bioteknik, KTH; IB-alumn

Tina Hedberg

Läkarstudent, St George's University of London; IB-alumn

Victoria Hansson Malmlöf

BSc International Politics & Sociology, City University London; MA International Relations, King's College London; studerar Master i Religion in Peace and Conflict, Uppsala universitet; IB-alumn

Läs mer om