Osäkra villkor för forskare

Hela 37 procent har en otrygg anställning vid Uppsala universitet, skriver Kirsi Höglund och Gunnar Myrberg.

Gunnar Myrberg

Gunnar Myrberg

Foto: MIKAEL WALLERSTEDT

DEBATT2014-12-13 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens svenska forskningslandskap karaktäriseras av forskares jakt på pengar till sina egna löner, otydliga och otrygga anställningar och en brist på tydliga karriärvägar för unga forskare.

Statistik från Universitetskanslersämbetet visar att var tredje universitetslärare och forskare på landets lärosäten i dag är tidsbegränsat anställd. Det är skyhögt över arbetsmarknaden i stort.

Även vid Uppsala universitet är sifforna alarmerande höga – hela 37 procent har en otrygg anställning.

Tidsbegränsade meriteringsanställningar har en roll att spela i det svenska högskolesystemet men denna typ av tjänster får inte missbrukas genom så kallad stapling.

När Sveriges universitetslärarförbund, SULF, tog upp frågan för drygt ett år sedan (UNT 25/8) svarade rektor (UNT 3/9 2013) att bilden inte riktigt är så dyster som SULF framställt. Hur dyster är då ”inte riktigt så dyster” kan man undra?

Varje vecka förhandlas visstidsanställningar som löper ut, och alldeles nyligen fick bland annat tre personer lämna universitetet efter 12 år, 14 år respektive 19 år och nio månader, med stapling av olika typer av tidsbegränsade anställningar.

Det är dessutom inte heller alla forskare som har en anställning. Den som lever på stipendiepengar har ingen social trygghet alls. Under den viktiga tiden efter doktorsexamen finns nästan inga tillsvidareanställningar att söka utan forskaren måste i de flesta fall hoppa mellan korta förordnanden, externa bidrag och stipendier. En stor del av arbetet görs på fritiden.

Att skapa forskning av hög kvalitet kräver kvalificerad personal. Det kräver också att de högst kvalificerade ska vilja stanna.

De osäkra anställningsförhållandena på landets lärosäten medför en risk att de mest kompetenta personerna lämnar akademin för att gå till bättre jobb utanför. Uppsala universitet riskerar en fortsatt så kallad ”brain drain” där de som är mest framgångsrika lämnar universitetet för andra arbeten.

Ännu en gång uppmanar Sveriges universitetslärarförbund vid Uppsala universitet universitetsledningen att tillsvidareanställa fler forskare och att aktivt motverka den stapling av visstidsanställningar som fortfarande förekommer vid universitetet. Uppsala universitet måste, som alla andra arbetsgivare, skapa en långsiktig personalplanering på alla nivåer.

Kirsi Höglund, ordförande SULF/Uppsala universitet

Gunnar Myrberg. vice ordförande SULF/Uppsala universitet samt ledamot i SULF:s förbundsstyrelse

Läs mer om