Lärarnas Riksförbund protesterar mot att kommunens lönesatsningar dras tillbaka. Lärare som fått lönepåslag har blivit av med dessa utan att begripliga förklaringar ges, utöver att utfallet ges utifrån ett socioekonomiskt perspektiv.
Redan idag är det svårt att rekrytera behöriga lärare. Andelen legitimerade lärare i Östhammars kommun är bara 70 procent. Därför måste lärarlönerna i Östhammar höjas. Det räcker inte att bara ha tillfälliga lönepåslag. I stället måste man gå vidare med fler höjningar för att stärka läraryrkets status och göra riktade satsningar på skolor med tuffare förutsättningar.
För två år sedan infördes lönepåslag med det statliga så kallade ”Lärarlönelyftet” efter ett ansökningsförfarande.
Tvärtemot statens uttalade avsikt blev det i Östhammar inte fråga om ett permanent lönepåslag. Och när det nu är dags för nästa omgång så visar det sig att lärare blir av med lönepåslaget. Det var inte så här det var tänkt. Vilka signaler ger det?
Meningen med Lärarlönelyftet var att värdera den erfarenhet som lärare som jobbat ett tag har med sig. Och den erfarenheten är ju inte mindre efter två år, snarare större. Det här är pengar som ska öka attraktiviteten i läraryrket. Den signalen sänds endast om det är en permanent löneförhöjning.
De huvudmän som ser satsningen som tillfällig gör en felaktning tolkning. Såväl regering som opposition är eniga och stödjer satsningen fullt ut. Pengarna kan man alltså räkna med kommer fortsätta finnas i kommande statsbudgetar.
Ändå väljer kommunpolitikerna i Östhammar att ta ifrån lärare deras lönepåslag och i stället ge dem till andra lärare.
Nu fördelas pengarna för lönelyft efter en socioekonomisk fördelning. I sig är en sådan fördelning klok, men den kan inte användas som skäl för ta bort de statligt finansierade lönepåslagen från lärare som fått dessa. De nya socioekonomiska påslagen bör ske med kommunens egna skolpengar.
Alla som haft lyftet tidigare borde ha fått behålla det. Sedan kunde kommunen ha skjutit till ytterligare lite pengar. I de kommuner som har lagt till egna pengar har lärarkåren fått bekräftelse på att alla gör ett bra jobb.
I Östhammar, liksom i hela riket, behövs stora, bestående och breda satsningar på undervisning och lärare. Det måste också tas fram lokala pengar för att göra egna satsningar. Det behöver skolorna i Östhammar.
Åsa Fahlén
Förbundsordförande Lärarnas Riksförbund
Sofia Lindgren
Kommunombud Östhammar för Lärarnas Riksförbund