Placera ordningsvakter även i Gottsunda

I Uppsala föreslår vi kristdemokrater att försöksverksamheten med ordningsvakter utökas i tid och även omfattar Gottsunda, skriver Jonas Segersam.

Jonas Segersam (KD)

Jonas Segersam (KD)

Foto: STAFFAN CLAESSON

debatt2017-06-14 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna föreslog i årets budget att fem miljoner kronor skulle öronmärkas för att anställa ett tiotal kommunala ordningsvakter i Uppsala.

Därefter har flera andra partier hakat på vårt förslag, och till vår glädje har nu även majoriteten i Uppsala kommun lanserat ett förslag utifrån samarbetet med polisen att införa detta på prov under sommaren och hösten.

Den svenska polisen befinner sig i kris – den ökade otryggheten kan inte åtgärdas på grund av den röriga omorganisationen och det finns en stor brist på poliser. Kristdemokraterna vill därför snabbt öka antalet poliser från dagens 20 000 till 30 000 och har också ett förslag om en kortare, ettårig polisutbildning för enklare uppgifter ute i kommunerna.

Det är ett galant förslag att både öka den lokala kopplingen för polisens insatser och att också snabbt öka antalet personer som faktiskt finns tillhands ute på gator och torg för den allmänna tryggheten.

I Uppsala föreslår vi kristdemokrater att försöksverksamheten utökas i tid och även omfattar Gottsunda, där vi måste arbeta betydligt aktivare för att hindra en sommar av nya oroligheter och upplopp.

Genom kommunanställda ordningsvakter får vi ett mellanled mellan Socialtjänsten, som redan arbetar aktivt och Polisen, som med sina begränsade resurser enbart kan rycka ut för de allvarligaste incidenterna och tillbuden.

På sikt skulle vi även gärna se att övriga kommunala ordningsvakter, som redan finns på exempelvis Gottsunda Centrum och UKK inordnas i denna verksamhet. Även kommunens parkeringsvakter skulle kunna ersättas med ordningsvakter.

Genom att ha fler uniformerade personer med ordningsvaktsbefogenheter på våra gator ökar tryggheten för medborgarna och tillgängligheten på säkerhetsutbildade personer när det behövs.

Närvaron har också en stark förebyggande funktion, vilket vi sett i Landskrona där denna verksamhet redan funnits under många år.

Uppsala kommun kan inte bara luta sig tillbaka och säga att trygghet och ordning enbart är en statlig angelägenhet, utan vi måste ta vårt ansvar – naturligtvis i samarbete med Polisen.

Under våren har vi, vid de fyra insatser som polisen gemensamt med kommunens socialtjänst gjort runt Resecentrum, sett hur effektiv denna samverkan är för att stävja narkotikabrott, och få en konkret närvaro bland ungdomar som befinner sig i en riskzon för missbruk, våldsbrott och rån.

Denna nära samverkan som både Polisen och Uppsala kommun ska ha all heder av att ha utvecklat behöver stärkas ytterligare – kanske kan Uppsala bli en exempelkommun för andra delar av Sverige på ett framgångsrikt brottsförebyggande arbete?

Jonas Segersam, kommunalråd (KD), vice ordförande i socialnämnden och ledamot i Brottsförebyggande rådet

Läs mer om