Plan mot ohälsan

Det behöver finnas en tydlig vårdkedja mellan primär- och specialistvård för att trygga patienter med psykisk ohälsa, skriver Vivianne Macdisi och Malena Ranch.

Malena Ranch

Malena Ranch

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2015-12-18 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Psykisk ohälsa är en av vårt välfärdssamhälles största utmaningar. De senaste åren har depression, utmattning och stress ökat som sjukskrivningsorsak.

I dag står psykisk ohälsa för en tredjedel av all sjukfrånvaro i Uppsala län.

Personal inom psykiatrin har vittnat om en pressad arbetssituation och patienter och anhöriga om en oro över att de inte ska få vård i rimlig tid. Vårt landsting måste hantera en ökad psykisk ohälsa i befolkningen och se till att vi har en trygg hälso- och sjukvård för personer med psykisk ohälsa i alla åldrar.

Som ny politisk ledning i hälso- och sjukvårdsstyrelsen påbörjade vi därför i början av året ett arbete med att ta fram en viljeinriktning och handlingsplan mot psykisk ohälsa. Arbetet har involverat verksamhetsföreträdare både från primärvården, psykiatrin och privata vårdgivare samt personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa både som patienter och anhöriga.

I dag beslutar hälso- och sjukvårdsstyrelsen om att anta denna handlingsplan med viktiga åtgärder.

Målet är en jämlik, säker och tillgänglig vård, vilket kräver att vi utvecklar tidiga insatser som är samordnade, lättillgängliga och prioriterade. Med utgångspunkt i viljeinriktningen och handlingsplanen kommer vi bland annat arbeta vidare med att:

Att förstärka tidiga och lättillgängliga insatser är en nyckelfaktor. Primärvården behöver få bättre förutsättningar att behandla psykisk ohälsa och stöd att utveckla olika behandlingsalternativ.

En tidig bedömning behöver inte nödvändigtvis leda till behandling på en mottagning. I dag finns eta­b­lerade behandlingsmetoder via internet som både kan fungera som komplement till behandling på en mottagning eller vara den metod patienten föredrar.

Att träffa andra med samma problem kan många gånger vara den insats som behövs för att kunna hantera smärtsamma men normala händelser. Därför vill vi på initiativ från både brukar- och anhörigföreningar och professionen utveckla möjligheten till självhjälpsgrupper.

Det krävs ett utvecklingsarbete för att stödja primärvården att möta behoven hos personer med lindrig depression, sömnbesvär och stressyndrom. Det handlar exempelvis om implementering av nationella riktlinjer och ett internetbaserat arbetssätt och fysisk aktivitet på recept som komplement till medicinsk och psykoterapeutisk behandling.

Det är oerhört viktigt att så tidigt som möjligt upptäcka och behandla psykisk ohälsa hos barn och ungdomar. Psykisk ohälsa kan öka risken för användning av alkohol, tobak och narkotika. Vi kommer arbeta vidare med att utveckla tidiga insatser för barn och unga i samverkan med länets kommuner.

Vi vill erbjuda tidiga insatser för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Kunskap om diagnosen och om hur man kan arbeta runt sina svårigheter gör att vardagen fungerar bättre och minskar risken för psykisk ohälsa.

Om första linjens psykiatri förstärks kommer personer med psykisk ohälsa snabbare få en första kontakt med vården och tillgång till en professionell bedömning. Tidiga insatser bidrar till att specialistvården får större utrymme till behandling av patienter med mer komplexa behov.

Det behöver finnas en tydlig vårdkedja mellan primärvård och specialistvård för att tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet och samordning.

Vi kommer nu att arbeta vidare med de förslag som i brett samråd tagits fram av såväl verksamhets­företrädare som brukarrepresentanter för att vi ska få ett bättre omhändertagande av personer med psykisk ohälsa i Uppsala län.

Vivianne Macdisi, ordförande (S) hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Malena Ranch, 1:e vice ordförande (MP) hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Psykisk ohälsa

stärka kompetensen för psykisk ohälsa på vårdcentraler.

utveckla internetbaserade behandlingsformer.

starta självhjälpsgrupper tillsammans med brukarföreningar.

utveckla kunskapsstyrning och processtöd för vårdgivare.

fortsätta utreda barn och ungdomars psykiska ohälsa med särskilt fokus på beroende och missbruk.

utveckla ett länsövergripande omhändertagande av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Läs mer om