Det är välkomnande att Alfred Askeljung, föreslagen förbundsordförande för Centerstudenter, i UNT (15/4) presenterar ett antal lovvärda förslag för att förbättra den svenska högskolan. Reformer behövs, både för att stärka kvaliteten och utbildningens tillgänglighet.
Tyvärr gör Askeljung sig själv en otjänst när han föreslår att högre utbildning ska beläggas med studieavgifter. Att utbildning är avgiftsfritt är viktigt för att tillgängliggöra universitet och högskolor för andra än de med rika akademikerföräldrar. Det är dina meriter och din förmåga som ska sätta ramarna för hur långt du kan gå, inte dina föräldrars plånbok. Studieavgifter riskerar att ytterligare öka på den snedrekrytering in i högre studier som redan finns.
Alla förslag har dock goda och dåliga sidor, varför det kan vara värt att titta på de tänkbart positiva effekterna av studieavgifter. Det påstås ofta att studieavgifter skulle göra att högre utbildning upplevs som mer attraktivt. Att något är bra bara för det är dyrt är dock en sanning med modifikation, vilket alla som någonsin köpt ett par märkesjeans troligtvis kan intyga. Det är inte heller säkert att studieavgifterna kommer leda till något resurstillskott till högskolorna, vilket har antytts. Den största skillnaden är att det är studenterna som betalar och inte staten.
Askeljung resonerar även kring att studieavgifter skulle leda till att studentinflytandet över utbildningen ökar. En mer trolig effekt vore att utbildningssektorn blir ännu mindre flexibel än den är i dag.
I dag kan lärosätena använda resurser från utbildningar som får mycket anslag för att finansiera utbildningar som får mindre anslag. Detta möjliggör att även små utbildningar kan överleva och upprätthålla kvaliteten. Studenter som betalar för sin utbildning vill såklart inte se att pengarna går till någon annans utbildning, varför sådana förflyttningar av resurser skulle bli svårare. Redan underfinansierade utbildningar riskerar därför att bli ännu mer underfinansierade. Särskilda utbildningar inom små spetsområden riskerar att försvinna helt då finansieringsunderlag skulle saknas. Inte bara skulle det innebära en försämring av kursutbudet, nödvändig kompetens riskerar även att försvinna från arbetsmarknaden.
Studentinflytandet garanteras redan genom högskolelagen och hur det inflytandet skulle öka genom att studenter betalar för sin utbildning är mycket oklart.
Liberaler har en lång tradition av att stå på barrikaderna för människors rätt till möjligheter att förverkliga sig själva. Att centerstudenter är beredda att överge den idétraditionen till förmån för ett system där föräldrarnas plånbok avgör vem som får en plats på de bästa utbildningarna är mycket tråkigt.
Hanna Håkanson, ordförande Liberala studenter
Sabine Pettersson, vice ordförande Liberala studenter