Plugga klart viktigast

Gymnasiekompetens har mer eller mindre blivit ett krav för att få ett jobb, skriver Niclas Josephson.

Niclas Josephson

Niclas Josephson

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-06-13 15:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När studenterna sjunger om den ljusnande framtid har de rätt i en sak – den som pluggar klart och får en gymnasieexamen har en fördel på arbetsmarknaden. Gymnasiekompetens har mer eller mindre blivit ett krav för att få ett jobb och ett måste för att kunna studera vidare.

Vi på Arbetsförmedlingen kan se att den som saknar en gymnasieutbildning har betydligt svårare att få ett arbete. Närmare nio procent av de inskrivna arbetslösa som har gått ut gymnasiet lämnar arbetsförmedlingen och får jobb varje månad, men bara fem procent av dem som är utan gymnasieutbildning.

Den som har en kortare utbildning riskerar i större utsträckning att vara arbetslös under längre tider, vilket ytterligare minskar möjligheterna på arbetsmarknaden.

I Uppsala län hade, i maj månad, 2 600 personer av samtliga inskrivna arbetslösa, 16-64 år, högst förgymnasial utbildning. Detta motsvarar 30 procent av samtliga inskrivna. Av dessa har en dryg tredjedel varit utan arbete i mer än tre år de senaste tio åren. Och vi ser ett stort utbildningsbehov hos många av dem som är inskrivna hos oss.

Arbetsförmedlingen har ett viktigt uppdrag: att matcha arbetssökande till de lediga jobb som finns. Ett uppdrag som blir svårare när gapet ökar mellan den kompetens som arbetsgivarna frågar efter och den kompetens som de arbetssökande har.

Vi jobbar varje dag för att överbrygga det här gapet. Det handlar om att rusta och förstärka de sökandes kompetens, men också att ge stöd till arbetsgivare som vågar satsa på dem som kanske gått utan arbete en längre tid.

Arbetsförmedlingen kan bidra med mycket, men vi kan inte ge gymnasiekompetens.

Det vi kan göra är att motivera dem som saknar eller har ofullständiga slutbetyg från grundskolan eller gymnasiet att ta upp sina studier. Ett exempel är Folkhögskolesatsningen, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och landets folkhögskolor, där arbetssökande får gå en studieförberedande kurs på tre månader. Fyra av tio deltagare har sedan valt att studera vidare inom reguljär utbildning.

Arbetsförmedlingens senaste prognos för 2014-2015, visar att det ljusnar på arbetsmarknaden och sysselsättningen bedöms öka. Men det är ett faktum att de flesta nya jobb kräver gymnasiekompetens. I Uppsala län har dessutom många arbetsgivare uppgett att de inte lyckas rekrytera personer med rätt kompetens till platser som kräver eftergymnasial utbildning. Även om det är svårt att sia om hur långt in i framtiden det kommer att råda brist inom dessa yrken kan det vara en god idé att fundera på högskoleutbildning eller kvalificerad yrkesutbildning.

Att plugga klart är det i särklass viktigaste rådet till den som är på väg att ta klivet ut på arbetsmarknaden.

Niclas Josephson

Arbetsförmedlingschef Uppsala

Debatt

Läs mer om