Frågan om ett förvar för utbränt kärnbränsle i Forsmark närmar sig ett avgörande. Efter höstens huvudförhandlingar ska mark- och miljödomstolen samt strålskyddsmyndigheten avge sina yttranden till regeringen. Därefter får Östhammars kommun frågan om att godkänna en etablering i Forsmark.
I åratal har kommunen satsat på att förkovra de folkvalda inför detta ödesdigra beslut. Det har varit utbildningar och konferenser för alla de som ska delta i beslutet kommun. En stor grupp politiker har granskat säkerhetshanteringen och en annan miljökonsekvensfrågorna, en referensgrupp har följt hela processen och en annan har bevakat forskningen angående kopparkorrosion.
Så väcks frågan om ärendet ska avgöras efter en rådgivande folkomröstning eller om man ska anse att kommuninnevånarna har ett tillräckligt förtroende för att de politiker man valt är i stånd att fatta ett klokast möjliga beslut.
UNT:s Josef Nylén har intervjuat företrädare för de olika partierna.
Kommunstyrelsens ordförande Jakob Spangenberg (C), som tidigare inte förordat en folkomröstning, började befara att det skulle vara ett "politiskt självmord" att säga nej. Han menar också att en omröstning skulle skapa en trygghet hos dem som är skeptiska och tveksamma. Något som är svårt att förstå.
Även majoritetskollegan Margareta Widén Berggren (S) har sedan länge varit skeptisk till folkomröstning. Hon har varit rädd för att bara de som är skeptiska kommer att gå och rösta. Man måste alltid fundera över om en folkomröstning är rättvisande, anser hon. Speglar resultatet det som är folkets uppfattning?
Hon har också oroats över konsekvenserna av ett nej i folkomröstningen. För närvarande är kärnavfallet placerat i ett mellanlager utsatt för risker av terrorattentat. Någonstans måste det slutligen förvaras och varför inte i Forsmark, en plats som de sakkunniga har beslutat vara ett tillräckligt säkert platsval.
Men hon har ändrat sig. Vid den senaste presskonferensen säger hon: "Ja, jag har varit tveksam eftersom jag har tyckt att det är en så stor fråga att sätta sig in i och att den kunskapen finns i kommunens beslutande organ, men nu har jag landat i beslutet att en folkomröstning är en del i processen och att den är lika viktig som något annat."
Övriga partier är tveksamma eller har ännu inte tagit ställning till frågan. De enda partier som hittills tagit ställning emot en rådgivande folkomröstning är Kristdemokraterna och Liberalerna.
Vi Liberaler värnar om demokratin samtidigt som vi inser att det finns frågor som inte lämpar sig att folkomrösta om. Det gäller exempelvis frågor som är så komplexa att det krävs många års utredande innan man är i stånd att fatta beslut. Slutförvarsfrågan är en sådan komplex fråga. För att hantera sådana frågor är den svenska demokratin representativ, vilket innebär att medborgare vart fjärde år väljer de personer man har förtroende för. Skulle någon förtroendevald inte motsvara ställda förväntningar byts de ut vid nästa allmänna val.
Christer Bohlin
Gruppledare Liberalerna Östhammar
Irmeli Bellander
Ordförande Liberalerna Östhammar