Vi kämpar och kämpar för att upplysa om våldets skadeverkningar på kvinnor och barn men ibland är det som att slå pannan i betongväggen när vi kommer till porrens påverkan på våldet.
Det vi från kvinnojourernas sida kan se nu när vi ställer frågan ”tittar han på porr”, så är det ett försiktigt nickande från kvinnan.
Sedan kommer berättelser om sexuellt våld som man har försökt normalisera, för att överleva.
Hela metoorörelsen har visat på många ohyggliga övergrepp mot kvinnor och flickor som inte har haft någon möjlighet att värja sig eller någon att vända sig till för att få hjälp.
Gruppvåldtäkter där förövare frikänns, sänder fel signaler till samhället.
Vi förstår inte de män och kvinnor i Sverige som är emot att ta bort porr genom att lägga ett porrfilter över datorer i kommunernas verksamheter.
Har de inte förstått att budskapet från porrindustrin är att män blir ”the walking dick” som bara kan tänka med ”fel” huvud och kvinnan blir ett objekt som ska vara redo för samlag när/hur/var som helst? Porrindustrin tjänar redan 3 000 dollar per sekund på ”gratisporr”, så det är ju ganska klart att de inte vill se sin verksamhet hotad.
Sedan får vi unga tjejer som inte vågar säga nej till strypsex eller analsex och unga män som känner att de inte klarar av att leva upp till ”porrstjärnans” praktfulla stånd, utan måste ta till medicinsk hjälp.
Kvinnor som inte vågar säga nej till våldsamt sex i rädsla för att bli mer slagna och utsatta än de redan är, av sina män.
När jag lyssnade på Jackson Katz under MR-dagarna på Älvsjö Mässan så sa han många kloka ord, bland annat ”Att kritisera porr innebär inte att kritisera sex – det vore som att säga att man är kritisk till mat när man kritiserar McDonalds”. Just så är det, vi är inte kritiska till sex men vi är kritiska till porrfilmers påverkan på våra barn och ungas syn på något som ska vara fint.
Jackson Katz är en amerikan som har specialiserat sig på frågor om genus och våld. Han pratar om att genusbaserat våld är en mansfråga och vikten av att tydliggöra mäns ansvar.
Tro nu inte att vi anser att alla män är förövare, vi vet att de flesta män är bra män.
Det vi vill, är att vi tillsammans tar ett krafttag mot killarna/männen som använder våld för att få makt. Att vi, både män och kvinnor, börjar säga ifrån genom att påpeka att vissa beteenden inte är bra. Det är inte ok att kalla någon fitta eller hora eller att sprida rykten om vem som gör vad. Det är dags för de goda krafterna!
Barbro Wiklund, ordförande Kvinnojouren Liljan Tierp-Älvkarleby