Runtom i Sverige finns små och stora företag som varje dag skapar jobb och tillväxt. Långt bort från de stora städerna är avstånden större. Därför blir en trygg och snabb postservice och tillgång till stabil digital infrastruktur grundläggande för att företagen ska kunna fortsätta skapa de värden som är helt nödvändiga om hela Sverige ska kunna utvecklas.
Idéerna i den nyligen presenterade utredningen Som ett brev på posten (SOU 2016:27) är därför oroande. De ökar klyftorna i landet, försvårar livsvillkoren för människor utanför storstäderna och riskerar arbetstillfällen.
Utredningen föreslår bland annat att kravet på att brev ska övernattbefordras, det vill säga delas ut dagen efter inlämnandet, slopas. Samtidigt föreslås prishöjningar. Utredaren resonerar också om att befria PostNord från ansvaret att dela ut paket i hela Sverige.
Vi menar att utredningen har fem allvarliga brister:
1. Bristande förståelse för förutsättningarna att driva företag på landsbygden. De föreslagna förändringarna av postservicen kommer slå hårt mot små- och medelstora företag, främst utanför de större städerna. Med långa avstånd till kunder, leverantörer och myndigheter blir tillgången till postservice helt central.
Utredaren kommer till slutsatsen att det är små- och medelstora företag utanför storstäderna som kommer drabbas hårdast av de föreslagna försämringarna. Men den slutsatsen väljer man helt att förbise när förslaget läggs fram.
2. Bristande analys av digitaliseringen.Utredningen konstaterar att många äldre människor som saknar uppkoppling eller vana att använda digitala tjänster kommer att få problem. Inte sällan är just de människorna i behov av kontakt med myndigheter och att få mediciner eller hjälpmedel skickade. Att försämra postservicen för dessa människor borde inte ligga i regeringens intresse.
Sverige blir alltmer uppkopplat och tjänsterna växer snabbt. Men den digitala klyftan blir samtidigt större. Endast 16 procent av landsbygden har tillgång till snabbt bredband. Att lägga fram förslag på så stora försämringar av postservicen på landsbygden, utan att ta hänsyn till den digitala klyftan som finns mellan storstad och landsbygd är i vår mening allvarligt.
3. Bristande förståelse för kraften i e-handelns tillväxt. Den växande e-handeln utgör en stor tillgång för de människor som inte längre har butiker på rimligt avstånd. E-handeln förväntas i år växa med 16 procent och omsätta 58 miljarder kronor. Det betyder fler jobb, ökade skatteintäkter och en förenklad vardag för människor. Utvecklingen kommer ställa högre, inte lägre, krav på en trygg och snabb postgång.
4. Bristande analys av de samhällsekonomiska konsekvenserna.Genomförs de föreslagna förändringarna skulle det få konsekvenser för samhällsekonomin. Vissa företag skulle behöva förändra sin verksamhet, i värsta fall säga upp personal eller lägga ner. Utredningen har dock nöjt sig med några rader om att de förändringar man föreslår inte bedöms påverka samhällsekonomin. Vi menar att en verklig samhällsekonomisk analys bör ingå när den här typen av förändringar i grundläggande samhällsservice föreslås.
5. Brist på analys av de ekonomiska konsekvenserna för PostNord. Även om anledningen till utredningen är digitaliseringen, så är sannolikt ett skäl också de ekonomiska bekymmer PostNord har, framförallt i Danmark.
Post- och telestyrelsen konstaterar att en omfattande logistisk utredning skulle behöva göras för att kunna bestämma hur många flyg som kan sparas in och hur de ska ersättas av tåg respektive lastbil. Det är inte gjort, och därmed finns heller inga beräkningar på de ekonomiska konsekvenserna för PostNord av förslagen.
Att i en tid av ökade klyftor mellan stad och land, då entreprenörskap är en viktig förutsättning för ekonomisk tillväxt och blomstrande företagande ett villkor för flera arbetstillfällen, komma med förslag som försämrar villkoren för så många är ogenomtänkt.
Sammantaget kräver ovan nämnda brister att regeringen avvisar utredarens förslag, tills dess att fullgoda lösningar för hela Sverige är på plats.
Helena Jonsson
Ordförande LRF
Günther Mårder
VD Företagarna
Sune Fogelström
Ordförande Skärgårdarnas riksförbund