Prioritera den regionala kulturen

Ska vi få stärkta villkor för kulturen i hela landet måste statens bidrag till kultursamverkansmodellen nu öka, skriver miljöpartisterna Niclas Malmberg, Eva Berglund och Kerstin Andersson.

Niclas Malmberg (MP)

Niclas Malmberg (MP)

Foto: Fredrik Hjerling

DEBATT2016-02-29 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När alliansregeringen 2011 införde kultursamverkansmodellen, det vill säga att fördelningen av statens bidrag till regional kulturverksamhet flyttades från Statens kulturråd till de regionala kulturnämnderna, var det många som varnade för att motivet kanske snarare var ett minskat statligt engagemang i regional kulturpolitik än en önskan om att stärka det regionala inflytandet.

Riksdagens kulturutskott har nu analyserat vilka effekter kultursamverkansmodellen har fått i praktiken och konstaterar att det inte är så stora skillnader mot förr.

Även om fördelningen av resurserna nu sker regionalt prioriteras samma verksamheter som tidigare. Detta då de fasta institutionerna har de kostnader de har, och i avsaknad av ett stärkt statligt anslag finns därför ingen möjlighet att i praktiken finansiera ny kulturverksamhet. Oavsett hur administrationen organiseras är det ekonomiska utrymmet den avgörande politiska frågan.

När allianspartierna tillsammans med SD körde över regeringens budgetproposition i december 2014 skar man ner i anslaget till kultursamverkansmodellen. Budgetnivån är nu återställd i och med att vi 2016 har en rödgrön budget.

Men det är nu dags att ta ytterligare ett steg, prioritera upp den regionala kulturpolitiken och öka anslaget till kultursamverkansmodellen!

Statens kulturpolitik får inte enbart riktas in mot de nationella uppdragen, utan ska också bidra till att finansiera kulturverksamhet utanför Stockholm.

En grundläggande grön tanke är att beslut ska fattas så nära de människor som berörs som möjligt. Kultursamverkansmodellen ligger förstås helt i linje med det. De dialoger som nu genomförs med aktörer inom det lokala och regionala kulturlivet är en utmärkt utveckling. Men om dessa dialoger inte leder till faktiska förändringar kan en optimism snabbt övergå till en frustration. Folkbildningen är ett exempel på verksamhet som skulle kunna lyftas ytterligare.

För att också öka regionernas möjlighet att ta tillvara nya initiativ vore det intressant att dela utvecklingsmedlen mellan kulturrådet och regionerna. De ekonomiska förutsättningarna varierar mellan olika regioner. Brist på nya statliga medel har i vissa regioner kunnat kompenseras av ökade regionala anslag. Men ska vi få stärkta villkor för kulturen i hela landet måste statens bidrag till kultursamverkansmodellen nu öka.

Niclas Malmberg, riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson (MP)

Eva Berglund, ledamot i Uppsala läns landstings kulturnämnd (MP)

Kerstin Andersson, ersättare i Uppsala läns landstings kulturnämnd

(MP)

Läs mer om