Prioritera vård som fungerar

Stödet för alternativmedicin bör dras in, skriver Lina Nordquist och Janine Bichara (båda L).

Foto: Privat

Debatt2016-08-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alternativmedicin är samlingsnamnet för olika behandlingar som vi inte vet om de fungerar. Antingen har effekt och säkerhet inte undersökts, eller också har studier gjorts, men utan att visa någon effekt.

Vad som förr var alternativmedicin kan vara skolmedicin i morgon. Efter studier är till exempel akupunktur numera skolmedicin vid smärta och illamående, men inte vid rökavvänjning. Bra så. Behandlingar med god medicinsk effekt ska bli skolmedicin. Med övriga måste vi vara försiktiga.

Därför har vi ett problem. I Uppsala län finns en nästan osynlig budgetpost som öronmärker 430 000 kronor varje år för behandlingar på alternativmedicinska Vidarkliniken. Behandlingarna baseras på tankar från 1700-talet som fullständigt saknar stöd i vetenskaplig litteratur, och som uppkom som en reaktion mot den tidens smärtsamma sjukvård med åderlåtningar och operationer utan bedövningsmedel.

Vidarkliniken använder extremt utspädda blandningar av bland annat spindel, padda, skunkolja och tjurtestikel. Detta kombineras med läkeeurytmi, omslag och insmörjningar som inte heller de baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Cancerpatienter vid Vidarkliniken behandlas med mistelpreparat som inte rekommenderas i vare sig svenska eller utländska cancervårdprogram. Inga tillförlitliga studier visar på längre överlevnad eller bättre livskvalitet vid mistelbehandling. Med andra ord vet ingen om Vidarklinikens behandling ger mer effekt än ett avslappnande bad, en spabehandling eller doften av nybakade bullar.

Uppsalas budgetpost räcker till två veckors vistelse för nio patienter med smärta, stressproblem, rehabiliteringsbehov efter cancerbehandling eller vård i livets slutskede vid obotbar cancer. Är då inte svårt sjuka patienter värda det lilla? Självklart, men det minsta en sjuk människa kan kräva är behandling som visat sig hjälpa och lindra.

En medicinsk granskning på uppdrag av Stockholms läns landsting visade nyligen att Vidarklinikens behandlingar trots gällande avtal inte baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet, och att i stort sett varje journal saknar viktiga anteckningar. Det saknas medicinsk information i journalerna om både vården, om patientens medicinska tillstånd och om vilka läkemedel patienten får. Granskarna skriver att ”de brister som journalunderlaget och Vidarklinikens journalföring företer har inneburit svårigheter i granskningsarbetet. Avsaknad av journalanteckningar har orsakat svårigheter att ge tydliga svar på granskningsfrågorna.”

430 000 kronor betalar vi årligen för dessa brister. Varför kan inte den nästan halva miljonen i stället stärka Akademiska sjukhusets cancerrehabilitering? Liberalerna ställer därför kravet att stödet till alternativmedicin dras in och att resurserna i stället läggs på Akademiska sjukhusets cancerrehabilitering.

”Utan Stockholms avtal kan vi ändå inte skicka patienter”, säger de rödgröna, men vi liberaler anser att det är för lamt: om vi inte själva stryper resurserna för 2016 kan ytterligare nära en halv miljon hinna flyttas till Vidarkliniken innan avtalet löper ut den sista mars 2016. Det duger inte.

Varje öre i sjukvården behövs till vård vi vet fungerar. Vi kan inte använda resurser till riskabla behandlingar med oklar effekt. När Sjukhusstyrelsen beslutar om nästa års budget lägger vi därför vår röst på att stödet till alternativmedicin dras in för gott, så att vetenskapligt förankrad sjukvård och omsorg får lite mer resurser.

En viktig lärdom behöver dock skolmedicinen dra av alternativmedicinens lockelse: modern sjukvård har för lite tid för omvårdnad. Säkert känner människor att det saknas något, och kanske är det därför de dras till en omtankens och mänsklighetens vård, trots att den inte fungerar. Det finns inga magiska undermedel. Däremot är god omvårdnad svåröverträffad. Vi måste ge sjukvården möjlighet att kombinera behandlingar med påvisad effekt med det som gjort Vidarkliniken och annan alternativmedicin så oemotståndlig: tiden att se människan bakom sjukdomen.

Lina Nordquist
Docent i fysiologi, vice ordförande Sjukhusstyrelsen, landstingråd (L)

Janine Bichara
Sjuksköterska, ersättare Sjukhusstyrelsen (L)

Läs mer om