Rätten att besluta över sin kropp

Reglerat surrogatmödraskap, utan pengar inblandade, bör inte förbjudas, skriver Lena Lundberg (bilden), Carl Nettelblad och Kajsa Dovstad (L).

Lena Lundberg.

Lena Lundberg.

Foto: Photographer: Truls M.Busch-Chri

Debatt2016-06-24 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Surrogatmödraskap är en form av människohandel, skriver Anna-Karin Klomp (KD) och Sören Bergqvist (V) i UNT den 21 juni. Bakgrunden till debatten just nu är att landstingsstyrelsen ska yttra sig om utredningen ”Olika vägar till föräldraskap”. Den behandlar bland annat frågan om surrogatmödraskap och utredningens förslag är att det inte ska vara tillåtet i Sverige.

Vi håller inte med utan stödjer ett frivilligt surrogatmoderskap som är reglerat och där inga pengar är inblandade. För kvinnor som inte kan föda barn och för homosexuella män är surrogatmoderskapet en möjlighet att bilda familj.

Ungefär 40 procent av de människor som transplanteras varje år i Sverige får chansen tack vare en levande givare som valt att donera till en släkting, vän eller okänd behövande. Otaliga friska människor hjälper också medmänniskor genom att delta i tidiga kliniska prövningar av nya läkemedel och behandlingsmetoder, väl medvetna om de risker det kan medföra. Att med hänvisning specifikt till påverkan på kvinnans kropp eller vardagsliv frånta henne rätten att själv avgöra om hon vill bära någon annans barn är därmed svårmotiverat.

Liberalerna vill påminna om att kvinnans rätt att själv besluta över sin kropp är en rättighet som det tagit lång tid att uppnå. Lika lite som det är rimligt att en annan människa eller grupp människor ges beslutanderätten över en kvinnas kropp eller levnadsval kan det ideologiskt motiveras att staten tar sig den rätten.

Lena Lundberg

Ledamot (L) i landstingsstyrelsen

Carl Nettelblad

Ledamot (L) i landstingsstyrelsen

Kajsa Dovstad

Ledamot (L) av landstingsfullmäktige

Läs mer om