Regeringen har till slut lyssnat och aviserar en utredning om brottsligheten inom personlig assistans. Detta är i grunden ett välkommet besked, men det överskuggas av att det kommer alldeles för sent, för dem som drabbas nu. Varför ska de konkreta åtgärder som vi och andra seriösa aktörer länge har föreslagit behöva vänta på ännu en utredning, medan kriminella fortsätter att plundra välfärden och utsätta de mest sårbara i vårt samhälle?
Försäkringskassans rapport målar upp en dyster bild av hur organiserad brottslighet systematiskt utnyttjar ett i grunden viktigt och värdefullt stöd. Att över 2 100 kriminella nätverksmedlemmar och medhjälpare under 2022 och 2023 var anställda inom branschen är en alarmerande siffra. Det är djupt beklagligt att även seriösa aktörer omfattas och misstänkliggörs, trots att många liksom vi gör allt man kan för att motverka välfärdsbrotten.
För oss på Humana kom inte larmrapporterna som en total överraskning. Vi har under lång tid sett tecken på missbruk och oegentligheter och har aktivt försökt påtala problemen och föreslå konkreta lösningar, såväl i dialog med myndigheter och regering som i den öppna samhällsdebatten. Vi välkomnar de steg som nu tas, men beklagar att det dröjt så länge – och med en 20 månaders utredning kommer att ta ännu längre tid att få konkreta åtgärder på plats. Särskilt som förslagen funnits på bordet länge. Vi har till exempel föreslagit:
- Utökade registerkontroller: Inför möjligheten att kontrollera både belastnings- och misstankeregister för alla som anställs inom personlig assistans, liknande de regler som gäller för verksamheter som arbetar med barn. Detta har redan utretts, flera gånger, och bör kunna införas omgående.
- Skärpta krav på utförare: Implementera tydligare och mer stringenta krav för att bli godkänd som assistansanordnare, samt en effektivare tillsyn för att säkerställa att dessa krav efterlevs.
- Bättre informationsutbyte: Öka och förbättra samverkan och informationsutbytet mellan relevanta myndigheter som Försäkringskassan, Polisen och Skatteverket för att snabbare kunna identifiera och bekämpa kriminell verksamhet.
- Ökad digitalisering och analys: Användning av avancerade digitala verktyg och dataanalys för att identifiera mönster och avvikelser som kan indikera fusk och brottslighet inom assistansutbetalningarna.
- Stärkt skydd för visselblåsare: Säkerställ ett robust skydd för personer som vågar rapportera missförhållanden inom assistansbranschen, för att underlätta upptäckt av brott.
- Effektivare återkravsprocesser: Skapa snabbare och mer effektiva processer för att återkräva felaktigt utbetalda medel från de som har missbrukat systemet.
Tonen i Försäkringskassans rapport och i den efterföljande debatten riskerar att dra alla seriösa assistansanordnare över en kam. Det är viktigt att komma ihåg att det finns många företag som med stort engagemang och seriositet utför ett ovärderligt arbete för människor med funktionsnedsättningar. Vi måste undvika onödig misstro som i förlängningen kan skada de som är mest beroende av assistansen. I stället behöver vi fortsätta och fördjupa vår samverkan, mellan anordnare, brukarorganisationer och myndigheter, som strävar åt samma mål.
Vi uppmanar regeringen att inte bara utreda, utan att agera nu. Låt oss fokusera på att skydda de assistansberättigade och säkerställa att skattemedel går till rätt ändamål. Vi som Sveriges största assistansanordnare är beredda att bidra med vår expertis och erfarenhet för att vända utvecklingen.
Tiden för passivitet är förbi. Nu krävs konkret och snabb handling.