Regionens morot

Varje satsad krona i närproducerad mat ger tre gånger tillbaka till regionen, skriver Solveig Zander och Anne Lennartsson.

Närproducerat. Det finns all anledning för oss i Uppsala län att servera närproducerat, skriver artikelförfattarna.

Närproducerat. Det finns all anledning för oss i Uppsala län att servera närproducerat, skriver artikelförfattarna.

Foto: Christer Bergström

Debatt2017-07-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen sommar, med allt vad det betyder. Ett välbehövligt sommarlov för barn och ungdomar samtidigt som bönderna, våra matproducenter, är mitt inne i sin mest intensiva period. Det gror ute på fälten, och vi andra njuter av att se hur de växer när vi susar förbi. Bonderomantik? Mycket mer än så. Det handlar om sund mat på våra tallrikar, säkerhet och en levande landsbygd.

Varje satsad krona i närproducerat genererar tre gånger pengarna till regionen. En vanlig dag äter var tredje svensk mat finansierad av skattemedel.

Det finns all anledning för oss i Uppsala län att servera så mycket närproducerat som möjligt till våra skolelever, våra sjuka och gamla. Dalsland och Kungsbacka, somlyckats mycket väl med att öka det närproducerade i sina kök, menar att nyckeln är ett systematiskt arbete tillsammans med producenter och kommunen, att gemensamt jobba fram smarta upphandlingskrav som gynnar regionens producenter.

På bara några år har man lyckats gå från att inte riktigt veta vad som serveras till att ha koll. Detta med närodlat, att veta vad man lägger på grillen och vad ens barn äter i skolan blir allt mer aktuellt.

Häromdagen rapporterade Ekot, Sveriges Radio, att multiresistenta bakterier av typen ESBL carba, som står emot nästan all antibiotika, fortsätter att öka i Sverige.

2016 rapporterades 126 nya fall i Sverige, varav 34 smittats inom landets gränser. Visst kan vi bättre än så här. Det handlar om att öka volymerna och lönsamheten för våra nära matproducenter, våra bönder.

Att förstärka kopplingen mellan lokalproducerat och offentlig upphandling är ett effektivt sätt att stärka jordbruket på orten. När vi producerar vår egen mat blir transporterna kortare och vi kan ställa högre krav på miljö- och djurskydd. Mer hållbar mat på våra tallrikar är bra för oss ur ett hälsoperspektiv, det skapar jobb på landsbygden, och det är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv.

Det handlar också om att skydda och ta vara på vår åkermark.

Nästan alla kommuner har förlorat åkermark de senaste 25 åren. I region Uppsala är Uppsala/Knivsta de kommuner som har förlorat mest, över 3 000 hektar.

Det beror på att slättmarken runt omkring Uppsala stad är attraktiv och enkel att bygga på.

Dessutom kommer jordbruket oftast långt ned i prioriteringen när detalj- och översiktsplaner görs. Det finns ofta ett överdrivet fokus på tätorterna. Det är helt enkelt för enkelt för kommuner och myndigheter att exploatera åkermark i dag, vilket är en utmaning.

Lagstiftningen behöver skärpas för att underlätta arbetet ute i kommunerna för att bevara åkermarken för odling av sund mat får våra invånare.

Kraven på beslutsunderlagen behöver stärkas och definitionen och motiveringen av vad som utgör ett väsentligt samhällsintresse måste tydliggöras, anser vi i Centerpartiet.

Detta är inte hållbart i längden och det går stick i stäv emot livsmedelsstrategin där målet sägs vara att jordbruksproduktionen ska öka.

En del kommuner går mot strömmen. Gotland är ett exempel där arealen gått upp med 1 600 hektar. Här finns visserligen inga stora industrier, vilket gör att man därför satsar mycket på de gröna näringarna. I likhet med Gotland har Uppsala län de bästa förutsättningarna för att de gröna näringarna ska växa.

En annan lärdom vi kan ta med oss från Gotland är att det finns en attityd i byggnadsnämnden på kommunen att alltid ifrågasätta om man vill bygga på åkermark.

När det gäller livsmedelsstrategin saknar den dessvärre konkreta åtgärder för att förbättra företagsvillkoren för Sveriges lantbrukare, vilket Centerpartiet påtalat.

Vi har lagt tydliga förslag kopplat framför allt till att skapa gynnsamma villkor för att göra det enklare och mer lönsamt att starta och driva jordbruksföretag, och att verka för att öka exporten av våra goda sunda livsmedel.

Detta tror vi är helt nödvändigt om vi menar allvar med att jordbruksproduktionen ska öka.

Och det är här den politiska kompassen kommer in. Det är en sak att säga att man vill, en helt annan sak att också göra det.

Centerpartiet fortsätter driva på för gynnsammare regler för våra bönder och livsmedelsproducenter. Ekonomiskt är det dessutom en vinnande väg med tanke på att varje satsad krona i närproducerat genererar tre gånger pengarna till regionen.

Solveig Zander
riksdagsledamot för Centerpartiet i Uppsala län

Anne Lennartsson
distriktsordförande för Centerpartiet i Uppsala län

Närproducerat

Läs mer om