Vi som driver Leufstabruk Bryggeri i Lövstabruk har länge sett fram emot att gårdsförsäljning ska bli tillåtet i Sverige. Det är ett sätt för småskaliga dryckesproducenter att växa, men också ett sätt att skapa liv och rörelse på landsbygden.
Imorgon den 23 april väntas riksdagen fatta beslut om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol i liten skala – något många av oss har kämpat för under lång tid. Men glädjen riskerar att grumlas. Folkhälsomyndighetens nuvarande förslag till regelverk gör nämligen gårdsförsäljning så krånglig, dyr och administrativt tung att den i praktiken kan bli omöjlig för små företag som vårt.
Ett aktuellt exempel från påskhelgen.
Vi hade öppet hus i påsk, något vi brukar ordna två-tre gånger per år. Då öppnar vi bryggeriet för allmänheten, visar runt, pratar öl och berättar om vår hantverksproduktion – helt gratis för den som är intresserad. Det är ett uppskattat inslag i bygden, och ett sätt för oss att möta både nyfikna lokalbor och besökare utifrån.
Men om gårdsförsäljning skulle genomföras med Folkhälsomyndighetens regler, skulle vi behöva ta betalt för detta besök så fort någon visar intresse för att köpa med sig några flaskor öl, max tre liter. Det skulle alltså innebära att den som vill handla måste betala för samma visning som vi erbjuder gratis till alla andra – en absurditet både för oss och för besökaren.
Utöver det behöver vi ansöka om nya tillstånd, betala nya avgifter och göra nya prov – trots att vi redan har de tillstånd som krävs i dag för vår verksamhet.
Vi är inte emot regler. Tvärtom vi följer redan de regler och krav som finns för servering, provsmakning och försäljning. Vi tar ansvar och vi följer de regler som finns. Vi har genom haft ett bra samarbete med kommunens alkoholhandläggare för att vi vill göra rätt. För oss handlar det inte bara om att sälja. För oss är det en passion, ett sätt att sprida vårt hantverk och att visa att det finns så mycket mer än ”en stor stark”.
Men reglerna måste vara rimliga och verklighetsförankrade. De måste vara lätta att följa för att säkerställa att vi alla gör rätt.
Med nuvarande förslag blir gårdsförsäljning inte den nya möjlighet för småskaliga producenter som det var tänkt att vara. Det blir i stället en ny börda. Vi får en dörr på glänt – men med dubbla lås och nya nycklar.
Vi vill utveckla Lövstabruk. Vi vill bidra till lokal turism, hållbar konsumtion och stolthet över det vi producerar. Men vi behöver förutsättningar som gör det möjligt – inte regler som motverkar sitt eget syfte.
Regeringen och riksdagen har chansen att öppna upp för levande landsbygd och småföretagande. Men då måste regelverket för gårdsförsäljning göras om i grunden – annars blir beslutet i riksdagen imorgon den 23 april bara ett slag i luften.