Risk för ny kulturslakt

Decemberöverenskommelsens fall öppnar för en ny kulturslakt, skriver Niclas Malmberg.

Kulturbudgeten. Om allianspartierna väljer att enas är risken uppenbar att SD genast ansluter sig, enbart för att fälla regeringsförslaget, skriver Niclas Malmberg.

Kulturbudgeten. Om allianspartierna väljer att enas är risken uppenbar att SD genast ansluter sig, enbart för att fälla regeringsförslaget, skriver Niclas Malmberg.

Foto: Fredrik Hjerling

DEBATT2015-11-10 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När regeringens budget föll i december förra året innebar det att resurserna till kulturområdet krympte med 366 miljoner kronor.

I och med att decemberuppgörelsen nu har fallit, och moderaterna öppnat upp för att alliansen kan komma att gå samman i enskilda utskott, finns all anledning att känna oro för en ny kulturslakt.

Kristdemokraterna vill sänka kulturbudgeten med 400 miljoner kronor, Folkpartiet med 500 miljoner kronor, Centern med 550 miljoner kronor och Moderaterna med hela 640 miljoner kronor.

Så länge partierna står fast vid sina egna budgetförslag är detta oproblematiskt, men om partierna väljer att enas är risken uppenbar att Sverigedemokraterna genast ansluter till ett sådant alliansförslag, enbart för att fälla regeringsförslaget.

Även om man enas kring budgetförslaget från det alliansparti som föreslår de minsta sänkningarna, Kristdemokraterna, skulle det således ändå innebära större nedskärningar inom kulturområdet än vad som blev resultatet förra året.

För att ha beredskap på vad som kan komma är det därför angeläget att titta på vilka områden de borgerliga partierna vill göra nedskärningar inom. Att filmpolitiken är ett sådant område är föga överraskande.

Både Sverigedemokraterna och samtliga allianspartier markerar mot den satsning på mindre biografer i glesbygd och mindre orter som regeringen föreslår.

Att det är just regional kulturpolitik som både Sverigedemokraterna och allianspartierna är mest negativ till framstår klart då samtliga fem partier också vill minska anslaget till kultursamverkansmodellen.

Folkbildningsområdet är en viktig del av kulturpolitiken, men även här finns starka motsättningar mot den utbyggnad med 3 000 nya platser på folkhögskolorna som regeringen föreslår.

I förhållande till regeringens förslag vill SD minska anslaget med 310 miljoner kronor, FP med 252 miljoner kronor, M med 166 miljoner kronor och KD med 95 miljoner kronor.

Andra områden där allianspartierna har stor, om än inte full, samsyn kring nedskärningar är stöd till kulturverksamhet i förortsområden, stöd till musik- och kulturskolan samt stöd till skapande skola. Just kultur till barn- och ungdomar framstår således som särskilt lågt prioriterat hos flera av allianspartierna.

Efter att regeringens budget föll förra året gjorde en kraftsamling från kulturtidskrifterna att deras anslag trots allt kunde räddas. Motsvarande kraftsamling från kultursektorn skulle behövas redan nu.

Bättre att förekomma än att förekommas. En stark opinion är det som mer än något annat kan tillförsäkra att den kulturbudget som regeringen föreslagit, den starkaste kulturbudgeten på tio år, kan klubbas av riksdagen.

Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)

Kulturpolitik

Läs mer om