Risk när telestationer stängs i Östhammar

Vi förväntar oss att marknadens aktörer förstärker sitt arbete med utbyggnad inte enbart i städerna utan också på landsbygden, skriver tre centerpartister.

Bertil Alm (C)

Bertil Alm (C)

Foto: Michaela Hasanovic

DEBATT2016-05-06 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1 200 abonnenter i Östhammars kommun drabbas när TeliaSonera under andra halvåret 2016 börjar stänga ner telestationer och kopparledningar. Samtidigt räcker inte de pengar som är avsatta för bredbandsutbyggnaden mer än till två tredjedelar av de ansökningar som kommit in till länsstyrelsen.

Det är helt nödvändigt att fortsätta satsa. Det tycker dock inte regeringen, men Centerpartiet lägger ytterligare 1 miljard extra i sin vårbudget till utbyggnaden av bredband på landsbygden, vilket är 1 miljard mer än vad regeringen gör.

Problemet, vilket Telia inte tar hänsyn till, är att det finns områden ute på landsbygd där mobiltäckningen är mycket dålig. Bredband via fiber saknas fortfarande i stora delar, inte minst i de områden som nu drabbas av TeliaSoneras stängning av telestationer, 21 stycken i Östhammars kommun.

Det kommer att påverka både privat- och företagskunder. De tjänster som påverkas är telefoni, bredband, tv och olika grossist- och företagstjänster.

Förändringen görs som ett led i arbetet med en succesiv övergång till en mer framtidssäker teknik, främst via fiber och mobilnäten. I grunden anser vi att idén är god, men den ligger inte alls i fas med bredbandsutbyggnaden och förstärkningen av mobilnätet i länet, vilket vi beklagar. Det är heller inte ok.

Förutom att det här innebär en ren säkerhetsrisk för de drabbade, inte minst i samband med behov av sjukvård känner vi stor oro inför den situation som en rad företagare ställs inför.

Hur ska vi från kommuner och landsting kunna säkerställa fungerande välfärdstjänster som exempelvis trygghetslarm och olika former av tjänster inom e-hälsa? Hur ska man klara av att driva sina företag om man inte har tillgång till en fungerande kommunikation via bredband? Vad gör de mjölkproducenter som för foderhantering, mjölkning och kvalitetskontroll är beroende av fungerande bredband? Vad gör den turistföretagare som är beroende av fungerande bokningssystem via nätet eller den entreprenör som arbetar med ritningar av olika slag som distribueras digitalt?

Staten bör ställa krav på att TeliaSonera synkroniserar stängning av telestationerna med utbyggnad av snabbt bredband.

Det borde vara en självklarhet att man först bygger ut bredband via fiber och därefter tar steget att stänga ner telestationerna och kopparledningarna.

Pengarna till stöd för bredbandsutbyggnad på landsbygden är nu också i stort sett slut. Det innebär att alla de abonnenter på landsbygden som nu drabbas inte heller kan få något samhälleligt stöd för att säkra utbyggnaden av en nödvändig bredbandsinfrastruktur.

Utbyggnaden av bredbandsinfrastruktur via fiber måste fortsätta.

Vi förväntar oss att marknadens aktörer förstärker sitt arbete med utbyggnad inte enbart i städerna utan också på landsbygden.

Man kan inte som seriös aktör bara plocka russinen ur kakan!

Men det krävs också att staten satsar medel på en utbyggnad av bredbandsinfrastruktur över hela landet inklusive landsbygden.

Det borde vara lika självklart att alla invånare i vårt land ska ha tillgång till bredband som det en gång var att alla skulle ha rätt till el.

Centerpartiet menar allvar med en levande landsbygd. Därför är det självklart för oss att prioritera detta i den vårbudget vi lägger.

Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande (C) i Östhammars kommun

Bertil Alm, kretsordförande för Centerpartiet i Östhammars kommun

Anne Lennartsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Uppsala län

Läs mer om