Landstinget i Uppsala län har under 2014 utrett frågan om sprutbytesverksamhet och i utredningen föreslås att en sådan verksamhet startas. Frågan behandlades på landstingsfullmäktige nu i mitten av juni och på förslag av oss kristdemokrater återremitterades ärendet för ytterligare genomgång.
Den statliga missbruksutredningen, som presenterades för något år sedan, medger att det vetenskapliga stödet för sprutbyte är skralt. Till exempel har inte någon tydlig evidens fastslagits för att sprutbyte faktiskt minskar smittspridning. Utredningen föreslår att sprutbyte införs där behovet finns.
Sprutbyte har fått stort genomslag i debatten, men missbruksfrågor i en bredare mening samlar inte lika många debattörer. Det farligaste med narkotikan är trots allt själva missbruket. Sprutbyte har inte visat sig minska risken för överdödlighet. Risken för en överdos är lika stor oavsett om sprutan är ren eller smutsig. Det kan påpekas att möjligheten att få tag i droger och sprutor på nätet har ökat sedan utredningen gjordes.
Missbruksutredningen visar också på ett ökat missbruk och beroende i samhället. Bedömningen är att runt 3 200 personer i Uppsala län har svårt alkoholmissbruk. Ungefär 1 000 har tungt narkotikamissbruk och 250 tros vara injektionsmissbrukare. Det förekommer också att en person som missbrukar samtidigt är hemlös och lider av psykisk ohälsa.
Detta ställer högre krav på tillgänglig och behovsanpassad vård för att nå ut till fler i ett tidigt skede. Därför menar vi att ett sprutbytesprogram inte är det bästa sättet att möta de behov som finns i vårt län. Det behövs större satsningar på förebyggande och uppsökande verksamhet.
Vi tror även att det behövs någon form av öppen mottagning, en lättillgänglig och förtroendeskapande verksamhet med hälso- och smittskyddsinsatser. Det finns bland missbrukarna ofta en misstro mot samhället och en känsla av utanförskap, som gör att de inte känner att de vanliga ingångarna till vården är till för dem.
I början av september 2012 startade en integrerad missbruksmottagning i Enköping. Mottagningen vänder sig till personer som fyllt arton år och som har ett alkohol- och/eller narkotikamissbruk eller beroende, samt till anhöriga i behov av information och stöd.
Den integrerade mottagningen erbjuder en väg in i missbruks- och beroendevården, med kontakter mellan olika verksamheter. Det sker genom att landstinget tillsammans med kommunens socialförvaltning samarbetar för att kunna arbeta helhetsinriktat och erbjuda vård och stöd på bästa och mest effektiva nivå utifrån brukarens behov.
Uppföljningen av verksamheten i Enköping visar att det finns stora vinster att göra i och med integrerade mottagningar och därför vidareutvecklas arbetet med en motsvarande mottagning i Tierp. Trots dessa goda exempel menar vi att Uppsala län i dag inte har en missbruksvård som motsvarar behovet. Det finns till exempel ingen missbruksvård för personer under arton år.
Vår slutsats är att riskerna med ett sprutbyte är större än fördelarna. Trots att innehav av narkotika är olagligt förväntas polisen inte ingripa vid en sprutbytesmottagning. Därmed skapas en ”fredad zon för missbruk” kring mottagningen. Polisen säger att de tror att en mottagning riskerar att leda till mer missbruk. Den kan även ge problem som handel med narkotikaklassade läkemedel och hot mot dem som får ut medicin att de ska sälja eller ge bort.
Vi menar att missbruksvården behöver utökas så att fler får hjälp i ett tidigare skede att komma ur beroendet. Målgruppen för sprutbyte är bara en del av alla som lider av missbruk. Vi befarar att ett införande av sprutbyte i Uppsala kommer leda till förlängt missbruk. Resultatet av det blir ökat mänskligt lidande.
Anna-Karin Klomp
landstingsråd (KD) och apotekare
Martin Wisell
1:e vice ordförande nämnden för hälsa och omsorg (KD) , Uppsala kommun