Den rödgröna majoriteten säger sig satsa stort på att göra Uppsala till Sveriges bästa cykelkommun. Det enda stora i sammanhanget är dock summan de vill spendera när insatserna inte långsiktigt fokuserar på att lösa några problem.
Samtidigt som de rödgröna höjer skatten med 30 öre låter de 305 miljoner kronor gå till cykelförbättrande åtgärder.
Pengarna går bland annat till att dela ut goodiebags, frukostpåsar och nu även till att bekosta dubbdäck och annan utrustning till redan frälsta vintercyklister.
I förslaget till ny innerstadsstrategi, som är bilfientligt färgad av Miljöpartiet, är det tydligt att ingen klok balans mellan trafikslag förordas. De rödgröna drömmer om en ny cykelbro bara 50 meter från Islandsbron vilket innebära att de på sikt tänker förbjuda biltrafik på Västra Ågatan. De planerar även en ny spång över Kvarnfallet, endast 80 meter från St:Olofsbron, men till vilken nytta ska vi spendera ytterligare miljoner på centrala broar när vi redan har gott om dem i innerstaden?
Att prioritera omotiverade broar och slösaktiga kampanjer, när skolan och äldreomsorgen går på knäna, tycker vi tyder på dålig ekonomisk hushållning.
Faktum är att satsningen på att bli Sveriges bästa cykelkommun initierades redan 2011 under alliansens ledning. Vi kom en lång bit på vägen och fick positiv respons på vårt lyckade arbete som bland annat innefattade gång och cykelbron Hamnspången, fler cykelställ, cykelvägskyltar, cykelvägskartor, cykelpumpar, cykelvakter, snabbcykelleder, vinterväghållning och test av hyrcykelsystem. Vi hann även påbörja arbetet med ett efterlängtat cykelgarage vid Resecentrum. Uppsalaborna fick hela tiden vara med och prioritera insatserna med resultatet att antalet cyklister ökade och cykelsäkerheten förbättrades. Stora förbättringar i nationella rankingar talar sitt tydliga språk.
I sin senaste kampanj lät Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skattepengar gå till att säga ”tack för att du cyklar” i stället för att exempelvis åtgärda parkeringskaoset vid bland annat Centralstationen och Dragarbrunnsgatan.
Problemen med cykelstölder på grund av otillräckliga cykelställ är ett såpass utbrett problem att UNT har genomfört en kartläggning av stölderna. Polisen säger att den bästa åtgärden för att minska stöldrisken är att låsa fast cykeln i ett fast föremål. Vill den rödgröna ledningen göra Uppsala till Sveriges bästa cykelkommun borde de rimligtvis prioritera fler cykelställ, både utomhus och inomhus.
Majoriteten påstår sig ha ”inlett ett långsiktigt arbete för att säkerställa att varje skattekrona används effektivt”, men genom cykelpolitiken ser vi ett ineffektivt och ansvarslöst ledarskap.
Det är lustigt hur samma politiker som tidigare kritiserade oss för att inte göra tillräckligt, nu öser skattepengar på kortsiktiga kampanjer och planerar för cykelbroar som det varken finns pengar till eller behov av, blinda för kommunens tuffa ekonomiska situation.
Deras vision om att till varje pris gynna cyklingen saknar verklighetsförankring. Vi efterlyser en realistisk och balanserad investeringsplan för alla trafikslag, där onödiga smååtgärder utan verkan snarast tas bort. Om detta är Miljöpartiets bidrag i samarbetet måste det kännas smärtsamt för Socialdemokraterna att betala detta maktens pris för att samla en majoritet.
Investerings- och driftsnivåerna var under alliansens ledarskap tillräckliga för att inom kort nå målet att bli den erkänt bästa cykelkommunen i Sverige.
I stället för den plakatpolitik som den nuvarande majoriteten bedriver, genomförde vi väl avvägda investeringar för alla trafikslag. Vi är inte rädda för att satsa och investera, men det är inte godtagbart att som majoriteten nu gör, lägga skattepengar på ineffektiva åtgärder. Alliansens tidigare investeringsnivåer räcker för att Uppsala ska bli bäst. Nu är skola, omsorg och vård det som särskilt måste prioriteras.
Stefan Hanna, kommunalråd (C)Mia Nordström, 2:e vice ordförande (C) gatu- och samhällsmiljönämnden