Rödgrön vingklippning

Nedläggningen av flygteknikutbildningen är ett stort misstag, skriver folkpartisterna Mohamad Hassan och Anna Manell.

Fel väg. De rödgröna lägger ner en av Sveriges bästa flygteknikutbildningar, skriver folkpartisterna Mohamad Hassan och Anna Manell.

Fel väg. De rödgröna lägger ner en av Sveriges bästa flygteknikutbildningar, skriver folkpartisterna Mohamad Hassan och Anna Manell.

Foto: Johan Nilsson / TT

DEBATT2015-04-21 08:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kommun har sedan sexton år tillbaka en utbildning som riktar sig till dem som vill bli flygtekniker. Utbildningen ligger numera på Arlanda, är riksrekryterande och godkänd av Skolverket, EASA (European Aviation Safety Agency) och Transportstyrelsen. Den sistnämnda myndigheten har omfattande kvalitetskrav vilket krävt investeringar både i form av skattepengar och mänskliga resurser. Uppsala kommun med Bolandgymnasiet i spetsen har tillsammans med näringslivet ute på Arlanda arbetat hårt för att uppfylla kraven och i dag kan vi stoltsera med en av Sveriges bästa flygteknikutbildningar.

Det har funnits en politisk enighet kring utbildningen under hela dess existens, från den tid när den bedrevs i kvarteret Blanka där polishuset i dag ligger, på Fyrisskolan, i anslutning till Ärna och till dess nuvarande placering på Arlanda.

Behovet av flygtekniker på arbetsmarknaden har varit och är fortfarande stort. Branschen efterfrågar kompetens och behovet av väl utbildade flygtekniker kommer snarare att öka än att minska. Det säger bland annat Jesper Sjölander, produktionschef för SAS tekniska avdelning i UNT (16/4).

Ändå vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lägga ner utbildningen. De anger tre skäl: ekonomiskt underskott, att utbildningen inte ligger i Uppsala samt att den har för få Uppsala-elever.

Flygteknikutbildningen ligger ute på Arlanda för att kunna bedrivas i nära samarbete med branschen. Det är förvisso utanför kommungränsen, men en flygteknikutbildning måste, om den ska bli så bra som möjligt, ligga på en flygplats. Det är inte konstigare att förlägga en sådan utbildning på en flygplats än att ha en kockutbildning i ett kök. Ett kök kan ligga var som helst i en kommun men en flygplats kan inte det. Dessutom tillåter reglerna att kommuner förlägger utbildning utanför kommungränser av kvalitetsskäl. Värmdö kommun har till exempel en gymnasieskola i Stockholms kommun.

När det gäller ekonomin så menar vi att den beräkning som anförs av majoriteten inte stämmer. Om hela skolpengen går till utbildningen i enlighet med Skolverkets beslut så ger utbildningen ett överskott. Ytterligare överskott ger den om man även räknar in intäkterna från den uppdragsutbildning som Uppsala kommun erbjuder Försvarsmakten. Uppsala kommun subventionerar inte andra kommuners elever. Istället är det andra kommuners elever som gör att många utbildningar i Uppsala överhuvudtaget kan erbjudas.

Om Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är konsekventa, borde de även lägga ner andra utbildningar i Uppsala som lockar elever från andra delar av landet. I dag är en tredjedel av eleverna på flygteknikutbildningen från Uppsala. Det finns utbildningar som har en lägre andel elever från Uppsala. Kommer de också att läggas ner framöver?

Vi har under åren genomfört omfattande och smärtsamma beslut för att komma tillrätta med elevnedgången på gymnasiet. Det har varit skolnedläggningar, skolflytt, programflytt och annat som varit tråkigt för oss politiker att fatta beslut om, men nödvändigt. Vi hade också en plan på hur underskottet på de kommunala gymnasieskolorna skulle åtgärdas. Därför budgeterade vi med 16 miljoner mer till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för att effekten av åtgärderna skulle bli så bra som möjligt för elever och lärare.

Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag till beslut går för det första helt emot vad de sade i valrörelsen. För det andra är de ekonomiska beräkningarna inte i sin ordning. För det tredje kommer yrkesutbildningarna och lärlingsutbildningar, ironiskt nog, att mer eller mindre försvinna från de kommunala skolorna under ett rödgrönt styre!

Partierna till vänster brukar värna om just program som lockar elever från hem utan studietraditioner. Under vår tid som ansvariga gjorde vi vårt bästa för att vässa den kommunala skolan i den hårda konkurrensen. Vi vände trenden och lyckades tack vare duktiga lärare och rektorer locka många fler elever till de kommunala skolorna än vad prognoserna sade och jämfört med hur tendenserna såg ut i andra kommuner.

I dagens beslut hänvisar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet till att utbildningar som läggs ner finns på fristående skolor. Det framstår som ett helt osannolikt resonemang från de rödgröna. Att kritisera vinster i välfärden passar utmärkt i valrörelsen men i realiteten verkar de rödgröna ha en annan inställning. Vår vision var och är att de kommunala skolorna skulle vara minst lika bra som de fristående. Det är då fri konkurrens fungerar som bäst.

Mohamad Hassan (FP), kommunalråd/Gruppledare

Anna Manell (FP), utbildningsnämnden/vice gruppledare

Läs mer om