Under parollen ”solidariskt flyktingmottagande” gick Socialdemokraterna och de övriga vänsterpartierna till val för mindre än ett halvår sen. Väl i maktens korridorer är dock budskapet ett annat.
I stället för solidaritet väntar nu en kraftigt bantad budget för flyktingmottagande och en vänd rygg mot Länsstyrelsen som ber om Uppsalas hjälp.
Kostnaderna för Uppsalas flyktingmottagande bärs i huvudsak av statliga medel. Det tycker vi i Folkpartiet är en rimlig fördelning. Det innebär dock att även Uppsala, som en av Sveriges mest välmående kommuner, måste bidra med stöd och resurser under en av de värsta flyktingkatastroferna på länge.
Vi vet att tidiga och flexibla insatser bidrar till en lyckad integration. Därför måste Uppsala kommun satsa resurser på flyktingmottagande för att underlätta för människors inträde i det svenska samhället.
Det är därför med förvåning, förskräckelse och fasa som vi upptäcker hur Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet brutalt väljer att slakta Uppsalas budget för flyktingmottagande.
I budgeten för de kommande åren har man redan hunnit besluta att skära ned på flyktingmottagandet med 30 procent. På arbetsmarknadsnämndens sammanträde den 22 januari 2015 skar man kostnaderna med ytterligare cirka fem procent. Totalt innebär det att miljoner kronor som behövs i arbetet för en lyckosam integration har gått förlorade.
Den nya majoritetens nedskärningar har gått så lång att till och med kommunens tjänstemän inte längre skräder orden.
I förslaget till verksamhetsplan för arbetsmarknadsnämnden, som lämnades över till politikerna i början på januari, stod det klart och tydligt att pengarna inte räcker för att täcka kostnaderna för etablering och att hjälpa människor till självförsörjning.
Samtidigt som den nya majoriteten slår sig för bröstet och påstår sig planera för 3 000 nya bostäder är den inte beredd att planera för att ta emot fler än 150 flyktingar.
Detta trots att länsstyrelsen, med hänvisning till krisen i Syrien, har påtalat behov om hjälp med att ta emot cirka 750 flyktingar som har beviljats uppehållstillstånd.
Arbetslinjen kräver resurser. Uppsala är en kommun som växer så att det knakar och som det går bra för. Arbetslösheten är låg och integrationen på rätt väg.
Receptet är dock inte tomma ord om solidaritet utan riktiga satsningar för riktiga pengar. Det var därför Folkpartiet och alliansen föreslog 40 procent mer för integrationsfrämjande flyktingmottagande.
Folkpartiet föreslår dessutom att man ska utöka ansträngningarna inom kommunen för att kunna ta emot fler flyktingar som har flytt undan krig och förföljelse. Att ordna med bostäder i en stad som Uppsala är inte lätt. Men Uppsala växer, och samtidigt som vi anstränger oss för att öka byggnadstakten och planera för en växande stad borde vi planera för att ta vårt ansvar i den flyktingkris som råder.
I nöden prövas vännen. Och då gäller det att, till skillnad från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, inte bara yttra tomma ord. Annars är solidariteten inte mycket värd.
Benny Lindholm, 2:e vice ordförande (FP) arbetsmarknadsnämnden