Rödgrönt nej till utveckling

Efter nej till ökad mångfald, valfrihet med mera befarar vi en klar försämring för socialnämnden, skriver alliansens ­politiker.

Mohamad Hassan (L)

Mohamad Hassan (L)

Foto: Nina Leijonhufvud

Debatt2016-12-19 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi befinner oss i adventstid, och samtidigt som många av oss har fullt upp med julförberedelserna, pågår Uppsala kommuns planering för den verksamhet som ska bedrivas under 2017 för fullt. Vid sista socialnämndsmötet för i år fattades beslut om nästa års verksamhetsplan. Tyvärr lämnar den en hel del i övrigt att önska.

Socialnämndens verksamhetsplan för 2017 utgår från den rödgröna majoritetens vilja och ideologi. Det i sig är helt rimligt, att den politiska majoritetens vilja får genomslag är en av grunderna i vår demokrati.

Men vi i alliansen (Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna) anser att planen har stora brister när det gäller kvalitet, valfrihet och mångfald.

Vi är ytterst oroade över den ensidiga fokuseringen på att verksamheterna ska drivas i egen regi och tron på att de per automatik blir bättre bara för att de drivs av kommunen. Vi hävdar att alla verksamheter, oavsett driftsform, vässas av konkurrens i kombination med tydliga kvalitetskrav och kontinuerliga uppföljningar.

Det finns alltså ingen motsättning mellan kvalitet och möjligheten för privata företag att, som komplement till kommunen, driva verksamhet.

Tvärtom är det bevisligen så att konkurrens även får den kommunalt drivna verksamheten att bli bättre.

Under alliansens tid vid makten (2006–2014) utvecklades den egna regin på ett positivt och progressivt sätt. Kvaliteten i verksamheten ökade, brukarna var, och är fortfarande, nöjda och ekonomin inom nämndens ansvarsområde var i balans och visade överskott. Allt detta skedde samtidigt som konkurrensutsättning och valfrihet för den enskilde infördes och utvecklades. Det blev ett starkt incitament för den kommunala verksamheten att vässa sig och utvecklas.

Att uppmuntra konkurrens är inte enbart ett sätt att släppa in privata aktörer, det är alltså avgörande för att verksamheter fortsätter söka kontinuerliga förbättringar och säkrar att resurser används effektivt.

Under alliansens sista år var den egna regins verksamhet (dåvarande Vård och Bildning) den enda egenregiverksamheten i hela Sverige som påvisade ett ekonomiskt överskott. Det var unikt.

Vi som företräder alliansen i socialnämnden befarar att verksamheter som tas hem till egen regi, alternativt får politiska signaler om att de förblir i egen regi, kommer att drabbas av ineffektivitet och ge stora merkostnader för skattebetalarna.

Vi riskerar på sikt stagnation, sämre och dyrare service, ökad byråkrati, försämrade arbetsförhållanden för personalen och framöver också lägre löner inom området, eftersom en konkurrensutsatt verksamhet även konkurrerar om arbetskraft och kompetens.

Det försvinner om det bara finns en arbetsgivare. I värsta fall får vi då mindre motiverad arbetskraft. Allt detta ger sämre stöd till Uppsalaborna. De rödgröna å sin sida har inte kunnat lägga fram något underlag som stödjer deras tes om att verksamheter blir bättre med enbart en aktör, den kommunala egen regin.

Vi tror att alla verksamheter mår bättre av en mångfald av olika aktörer som konkurrerar. Hur kan vi annars veta om en verksamhet är så bra och effektiv som den kan bli om det inte finns konkurrens att mäta emot? Hur skulle Uppsala universitet kunna veta att de är bland de hundra bästa universiteten i världen om det inte fanns flera universitet? Varför har vi SM, EM och VM i en massa sporter?

Utan jämförelser, utan erfarenhetsutbyte, innovation, nya idéer och nya krafter kan inget utvecklas, inte ens den kommunala egna regin.

Vi vill slå ett slag för den egna regins överlevnad genom att låta den vara en av flera aktörer.

De rödgröna i nämnden har ansvar för att företräda nämnden gentemot alla aktörer som levererar väldfärdtjänster. Den senaste tidens kommunalisering av verksamheter och den tydliga inriktningen i kommande verksamhetsplan leder till att Uppsala kommun förlorar i anseende hos företagen. Det riskerar att ge Uppsala ett rykte om att kommunen inte går att lita på, inte är företagarvänlig.

Hur mycket kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick än pratar om gott näringslivklimat i Uppsala kan hennes visioner aldrig bli verklighet om hennes koalition i nämnder och styrelser agerar annorlunda, och motarbetar näringslivet och de entreprenörer som vill verka i Uppsala.

Vi vill säkerställa valfrihet för Uppsalaborna och fri företagsamhet i kombination med verksamhet i kommunal regi. Därför föreslog vi vid socialnämndens möte att ersätta skrivningar om minskad valfrihet och minskad konkurrensutsättning med uppdrag om ökad mångfald, valfrihet, jämställdhet och konkurrensutsättning. Vi fick nej. Nu befarar vi en klar försämring inom socialnämndens ansvarsområde.

För alliansen i socialnämnden

Mohamad Hassan (L)

Alexandra Westman (M)

Ulf Schmidt (C)

Leif Boström (KD)

Uppsala

Läs mer om