Uppsala har enligt Arbetsförmedlingens statistik den lägsta arbetslösheten i landet bland jämförbara kommuner. Det är inte av en tillfällighet. Lokala satsningar på utbildnings- och arbetsmarknadsåtgärder har gett effekt. Olika reformer såsom lägre arbetsgivaravgift för anställning av ungdomar och sänkningen av restaurangmomsen är exempel på statliga beslut som har påverkat kommunernas utveckling på ett positivt sätt. Folkpartiet har varit drivande i de lokala och statliga reformerna som har skapat och räddat jobb. Men, än är vi inte nöjda, fler unga behöver vara i utbildning eller ha ett jobb!
I valet i höst vill Socialdemokraterna fördubbla arbetsgivaravgiften för anställning av ungdomar och kraftigt höja restaurangmomsen. Socialdemokraterna skulle därmed skapa en hög tröskel för ungdomars inträde på arbetsmarknaden.
Vi tror på ungdomars egen drivkraft att hitta ett jobb och vill därför underlätta för dem att göra det. Dock ska vi givetvis även ha beredskap för de ungdomar som inte lyckas ta sig in på arbetsmarknaden. Ingen ungdom ska behöva vara arbetslös! Samhället ska alltid stödja dem som på grund av olika omständigheter inte lyckas ta sig in på arbetsmarknaden. Åtgärder som utbildning, lärlingsplatser, praktik, traineeplatser och välfärdsjobb i kombination med sociala insatser ska självfallet även i fortsättningen finnas tillgängliga för den som saknar ett jobb.
Sänkta arbetsgivaravgifter har räddat ungdomsjobb som annars hade försvunnit under de svåra krisåren 2008–09. En förändring innebär högre ökade kostnader inte bara för företagen utan även för offentlig sektor. För kommun- och landstingssektorn skulle en fördubbling av arbetsgivaravgiften för unga medföra miljoner i högre personalkostnader. Bara i Uppsala kommun skulle en höjning av arbetsgivaravgiften för unga kosta kommunen cirka tolv miljoner årligen. Var anser kommunalrådet Marlene Burwick (S) att de tolv miljonerna ska tas ifrån? Tolv miljoner motsvarar ungefär 24 lärartjänster.
En höjning av arbetsgivaravgiften för unga skulle även ha en stark negativ påverkan för Uppsalas företag. Vem ska kompensera dessa företag för merkostnaden?
Uppsalas unga förtjänar en förklaring till varför de skulle få det svårare att på egen hand ta sig in på arbetsmarknaden med en röd-grön politik.
Socialdemokraterna nöjer sig inte med en högre arbetsavgivaravgift för unga, de vill även fördubbla restaurangmomsen. Momssänkningen har räddat och skapat jobb. Värt att notera är att det LO-anslutna Hotell- och restauranganställdas fack (HRF), kovände häromåret och stödjer nu sänkningen av restaurangmomsen. Genom sänkningen av momsen har svarta jobb blivit vita och antalet konkurser i branschen har minskat.
Sänkt restaurangmoms är även en rättvisefråga. Rättvisa brukar vara ett mantra som vänstersidan använder sig av. Kan Marlene Burwick (S) förklara för mig och alla företagare i Uppsala varför momsen på till exempel en sallad ska vara dubbelt så hög på restaurang än på Coop eller Ica?
Det är inte rimligt att momsen på en sallad som köps i en affär och äts på en bänk en meter från en restaurangs uteservering ska vara lägre än på en sallad som beställs på restaurangen. Socialdemokraternas politik leder således till ojämlika villkor för företagare. Folkpartiet anser att alla företag ska ges likvärdiga förutsättningar. Det är företagen som skapar jobb, det är företagen som behöver långsiktighet och en rättvis, hållbar och företagarvänlig politik. Vid ett eventuellt maktskifte i höst vet vi följande: Det blir dyrare för företag att anställa unga. Företag i restaurangbranschen skulle drabbas ännu hårdare då även restaurangmomsen skulle fördubblas.
Valet i höst kan bli avgörande för många ungdomar och näringsidkare. Med den politik som S, MP och V har aviserat kan arbeten gå förlorade och konkurserna bli fler.
Jag och Folkpartiet vill undvika en sådan utveckling. Min och Folkpartiets politik är att fler ska få möjlighet att på egen hand hitta ett jobb och att fler företag ska överleva, anställa och expandera.
Jag vill driva en politik som förändrar synen på hur ungdomar kommer in på arbetsmarknaden. Det handlar inte om att ordna jobb åt dem, utan ge dem möjlighet att pröva på och skaffa sig erfarenheter och till och med visa vad de går för. Helt enkelt bygga upp deras självförtroende och lust. För S och de rödgröna handlar det om hur många jobb de kan ge med statliga pengar, en kollektiv lösning.
Folkpartiet tror på individens egna livsdrömmar och med rätt stöd ger vi dem möjlighet att förverkliga dem. Det är socialliberalism, vi kallar det individuell gemenskap.
Mohamad Hassan , kommunalråd (FP)