S sprider myter

Varför föreslår Socialdemokraterna usla lösningar på påhittade problem som misstänkliggör ­utländska arbetare? skriver Christofer Fjellner och Jessica Polfjärd (båda M).

Mytbildning. S vill att fackets rätt att stänga ute arbetstagare går före människors rätt att röra sig över gränserna.

Mytbildning. S vill att fackets rätt att stänga ute arbetstagare går före människors rätt att röra sig över gränserna.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2014-05-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför valet till Europaparlamentet 25:e maj pågår en debatt om utländsk arbetskraft och om fri rörlighet för människor. Europaparlamentet har nyligen antagit en uppdatering av det så kallade utstationeringsdirektivet. Det är bra och riktigt att vi hela tiden ser över reglerna.

Men en sak är tydlig – LO och socialdemokraterna är inte nöjda. De blir i stället alltmer högljudda kring vad som påstås handla om arbetstagares rättigheter – men som med allt vassare udd riktas mot de människor som rör på sig.

2004, inför EU-utvidgningen österut, pratade socialdemokraterna om social turism. Socialdemokraternas förstanamn på valsedeln, Marita Ulvskog, varnade 2009 för en “armé av låglönare” och 2012 sade hon att “regeringen importerar arbetslöshet från Östeuropa”. Socaldemokraternas valledare, Jan Larsson, har talat om att svenska arbetstagare måste stå först i kön till svenska jobb. Man får det att låta som att Sverige översvämmas av människor vars enda mål är att slå ut jobb här. Tonen skruvas upp och i något slags konstlad omtanke talar man om “social dumping” och “utnyttjade arbetare”. Men hur ser det ut i verkligheten egentligen?

Vid varje given tidpunkt finns ungefär 6000 utstationerade i Sverige, alltså personer från ett utländskt företag som utför arbetsuppgifter i Sverige. Det är knappast någon “armé av låglönare”, utan människor från exempelvis Tyskland, Indien och Polen som fyller viktiga behov på olika delar av den svenska arbetsmarknaden. S och LO väljer dock att utmåla denna dryga promille av arbetskraften som ett allvarligt hot mot svenska arbetsförhållanden.

Och på grund av denna promille gör de en kreativ men helt obegriplig tankevurpa och föreslår att flytta makten över svensk arbetsmarknad till EU.

I sitt valmanifest inför valet till Europaparlamentet, som presenterades i söndags, kräver Socialdemokraterna nämligen ett ”socialt protokoll”. Ett socialt protokoll är ett tillägg tilll EU:s stadga om den fria rörligheten som skulle innebära att fackets rätt att stänga ute arbetstagare går före människors rätt att röra sig över gränserna. Det skulle också betyda att vi flyttar avgörande beslutanderätt om arbetsmarknadspolitiken till Bryssel.

Vi som värnar både den svenska modellen och den fria rörligheten har inte råd att ligga på sofflocket i valet till Europaparlamentet. Vägen framåt måste vara tydlig: Sverige behöver mer öppenhet och rörlighet, inte mindre. Och vi måste göra klart att makten över svensk arbetsmarknad ska ligga i Sverige.

Sverige har tjänat på den öppenhet som Socialdemokraterna allt kraftigare motsätter sig. Ja, LO har till och med själva konstaterat att någon lönedumpning till följd av utländsk arbetskraft inte förekommer i Sverige. Men trots att det problem man beskriver inte existerar, är man fast besluten om att fortsätta sprida de egna myterna.

Varför föreslår man usla lösningar, som bara misstänkliggör utländska arbetare, på påhittade problem? Det är en retorik och en agenda som bara tjänar de krafter som vill isolera oss och som vill bygga nya murar mellan människor och länder i Europa.

Utländsk arbetskraft har tjänat Sverige väl. Men trots det handlar det här inte främst om ekonomi, utan om vilket Europa vi vill ha. Inför valet till Europaparlamentet 25:e maj står vi inför ett avgörande vägval. Vill vi fortsatt ha ett gränslöst Europa som garanterar medborgarna deras rörlighet och deras rätt att söka sig utanför nationsgränserna för nya möjligheter? Eller vill vi ha ett Europa där vi sakta rullar tillbaka dessa rättigheter till förmån för fackliga gränskontroller och nya murar mellan människor?

Den inre marknaden och den fria rörligheten är kärnan i EU-samarbetet, ja rentav själva poängen med det. Men vi kan aldrig ta dessa friheter för givna. EU har ingen given riktning och inget förutbestämt mål, dess väg framåt bestäms av vilka företrädare vi väljer. Moderaterna är tydliga i sitt försvar för grundtanken med EU och kommer fortsätta att stå upp för den fria rörligheten. Och den kampen har aldrig varit viktigare än i det här valet.

Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker, nummer 2 på Nya Moderaternas valsedel till Europaparlamentet

Jessica Polfjärd (M)
riksdagsledamot, ordförande i arbetsmarknadsutskottet

EU-valet

Läs mer om