Bostadsbristen är en ödesfråga för Uppsala. Bostadsbristen slår mot ungdomar som vill flytta hemifrån, mot människor som vill studera eller forska vid Uppsalas två universitet, mot Uppsalaföretagens möjligheter att rekrytera personal, mot familjer som vuxit ur sin lägenhet och mot äldre som behöver flytta till en mindre eller mer lättillgänglig bostad.
Bostadsbristen hotar Uppsalas ekonomiska utveckling. Fler bostäder och inte minst fler hyresrätter till rimliga hyror är en avgörande faktor för att uppnå ett socialt och ekonomiskt hållbart Uppsala. Socialdemokraterna går därför till val på ett kraftigt ökat bostadsbyggande i Uppsala och i tätorterna på landsbygden. Och vi tänker se till att det sker utan att äventyra Uppsalas gröna värden.
Helt avgörande för att vi ska komma tillrätta med den skriande bostadsbristen är att vi som kommun både i ord och handling visar att vi vill bygga och att vi förstår villkoren på byggmarknaden. För det krävs en bred politisk enighet över tid men framförallt handlar det om att ha kommuninvånarna med sig.
Enskilda detaljplaner väcker ofta debatt och ont blod i Uppsala. Det kommer alltid finnas delade meningar om enskilda byggprojekt. Men de utdragna processerna med överklaganden och protester är också ett symptom på en bristande dialog. Och ansvaret ligger hos den nuvarande kommunledningen som inte varit tillräckligt lyhörd. I den stadsutvecklingspolitik som vi föreslår är tid för dialog helt centralt.
Ett av de mer omdebatterade byggprojekten på senare år har gällt kvarteret Seminariet i Luthagen. Socialdemokraternas utgångspunkt har varit att en så stor del som möjligt av det i dag privatägda kvarteret ska bli en allmän park. Vi sa därför nej till det första planförslaget från 2009 och omprövade vårt ställningstagande först när en ny plan tagits fram där den föreslagna parken fördubblats till motsvarande två och en halv fullstora fotbollsplaner, entréerna till parken breddats och större hänsyn tagits till den värdefulla kulturmiljön i kvarteret. Med dem och ytterligare ett antal andra förändringar valde Socialdemokraterna att bifalla planerna på 220 nya lägenheter, en förskola med fyra avdelningar samt ett par butikslokaler i bottenvåningarna utmed gatan.
Detaljplanen för kvarteret Seminariet har nu upphävts i domstol. Det innebär att vi står inför ett omtag. Det välkomnar vi. Planen måste göras om, och det öppnar för att en än större del av det i dag privatägda och inhägnade kvarteret kan bli en allmän park samtidigt som bostäder byggs i en mindre del av kvarteret. Det är en rimlig avvägning som både ger Uppsalaborna en ny park och välbehövliga bostäder.
Bostadsbristen i Uppsala står kanske inte och faller med några lägenheter i kvarteret Seminariet. Men för att locka fler att bygga både mer, snabbare och bättre i Uppsala måste vi lämna långbänkarna bakom oss.
Uppsala står inför stora investeringar. I en fungerande kollektivtrafik. I fler förskolor och skolor. I attraktiva parker. I fler naturreservat. I levande stadsdels- och tätortscentrum. I bra idrottsanläggningar. Och varje krona kommer att behövas.
När möjligheten ges att skapa en allmän park på det som i dag är privat mark bör det därför tas på allvar. I kvarteret Seminariet finns just den möjligheten. I utbyte får den privata markägaren möjlighet att bygga ett antal välbehövliga bostäder och en förskola. Visst skulle kommunen kunna erbjuda sig att för dyra pengar köpa kvarteret eller att ta mark ur kommunens hårt ansträngda markreserv för att försöka få till ett byte med attraktiv mark någon annanstans i kommunen. Men det innebär per automatik att någon annan angelägen investering måste slopas eller skjutas på framtiden. Det är inget bra alternativ.
Att detaljplanen för kvarteret Seminariet nu har upphävts öppnar upp för en ny möjlighet att forma kvarteret Seminariet på ett sätt som bidrar till fler bostäder i Uppsala samtidigt som vi får fler grönområden och parker. Det är viktigt att den här möjligheten används lyhört och konstruktivt. Det kräver en ny ledning i Stadshuset.
Erik Pelling, kommunalråd (S)