Så blir terminsstarten mer välkomnande

Det behövs reformer inom kollektivtrafiken och på bostadsmarknaden, skriver Filip Jovicic och Carl Nettelblad.

Filip Jovicic

Filip Jovicic

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-08-26 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är en stad i ständig utveckling och expansion. Men det är inte alltid som stadens och länets politiker har mött de utmaningar staden ställs inför i och med att den expanderar. Uppsala skulle kunna vara en föregångsstad inom såväl infrastruktur som bostadsbyggande, men är det inte i dag.

Snart börjar höstterminen vid stadens två universitet. I år har över 40 000 studenter antagits till kurser och program vilket innebär att det i vanlig ordning kommer att flytta in många nya studenter till staden. Men det är inte alltid terminsstarten går som planerat. Med ett obekant linjenät och biljettsystem i kollektivtrafiken och en bostadsmarknad som mer liknar ett lotteri kan terminsstarten bli knepig för många. Därför presenterar Liberalerna och LUF Uppsala tre förslag för en bättre terminsstart.

En liberal kollektivtrafik utgår från en princip om att balansera mellan att göra klimatneutrala alternativ som cykel så praktiska som möjligt, samtidigt som man gör det bekvämare att resa kollektivt i förhållande till att ta bilen.

Därför bör först och främst en så kallad maxtaxa införas i kollektivtrafiken i Uppsala läns landsting. Med en maxtaxa skulle den, som med sin reskassa kommer upp i beloppet motsvarande ett månadskort, få busskortet omvandlat till ett månadskort automatiskt. Den som åker buss och tåg ofta, men kanske inte varje dag, ska inte behöva lägga pengar på ett månadskort i onödan. Men man ska inte heller i slutet av månaden märka att man lagt mer pengar på enkelbiljetter än ett månadskort skulle ha kostat. Detta skulle minska bilismen eftersom kollektivtrafiken skulle löna sig och vara problemfri på ett annat sätt än tidigare. Samtidigt skulle cyklisterna inte behöva köpa ett månadskort, det skulle räcka med en reskassa att använda de dagar som vädret eller ett pressat schema inte tillåter en att cykla.

Ett alternativ till maxtaxa är en helt kostnadsfri kollektivtrafik som finansieras via skattsedeln. Det skulle visserligen minska bilismen, men det skulle också minska cyklandet på ett sätt som inte är önskvärt ur ett grönt perspektiv. Därför bör en maxtaxa införas – för att minska bilismen till förmån för en fortsatt hög andel cyklister. Uppemot hälften av kollektivtrafiken finansieras också redan i dag med skattepengar.

Utöver att införa en maxtaxa finns det fler sätt att göra det mer attraktivt att cykla. För de studenter och jobbpendlare som pendlar till och från t ex Stockholm, Västerås och Enköping måste möjligheterna att ta med cykeln ombord på pendeltågen utökas. I nuläget kan man ta med cykel, men inte under rusningstrafik – när det största cykelbehovet finns. Genom att avsätta särskilda ytor för cyklar på pendeltågen skulle fler kunna cykla till och från pendeltågsstationerna vilket i sin tur skulle avlasta kollektivtrafiken inom städerna och på sikt gynna klimatet.

Trots att det finns förbättringspotential i kollektivtrafiken finns det områden där det krävs akuta åtgärder. Bostadsbristen är ett sådant. Det är ett hån mot de nyantagna studenterna att de ska behöva böna och be i en Facebookgrupp två dagar före terminsstart för att få sova på en soffa för 5000 kr i månaden. Det finns flera konkreta lösningar på bostadsbristen, men dessa måste samverka för att inte hyresnivåerna ska skena iväg. Dels måste det ske regelförenklingar, men incitamenten för att bygga måste också öka. Man ska inte kunna överklaga bygglov hur mycket som helst och av vilken anledning som helst.

Utöver regelförenklingarna måste man öppna upp för en friare hyressättning. Om man försvarar dagens system blundar man för en verklighet med en svart marknad med ockerhyror och handel med förstahandskontrakt genom orimliga lägenhetsbyten. Att marknadshyror skulle leda till segregation tycks vid första anblick vara en tänkbar risk. Men i nuläget är det bara de som har stått i bostadskön i uppemot 10 år som kan få bra förstahandskontrakt. Unga och nyanlända måste vända sig till den svarta marknaden i form av Facebookgrupper och ljusskygga ”förmedlare”, där endast de som har råd att betala extra har en chans. Marknadsekonomi har visat sig kunna tillgodose människors behov utan att det offentliga styr priset i detalj, varför skulle bostadsmarknaden fungera annorlunda?

Uppsala måste få expandera. Det offentliga ska inte stå i vägen, tvärtom. Med reformer inom kollektivtrafiken och på bostadsmarknaden kan vi se till att terminsstarten för kommande års studenter blir mer välkomnande.

Filip Jovicic
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Uppsala

Carl Nettelblad
Landstingsstyrelsen (L)

Läs mer om