Så får de unga fler jobb

Vi har förslagen och reformerna för nya jobb som bidrar till en positiv framtid för våra ungdomar, skriver tre centerpartister.

Foto: Staffan Claesson

DEBATT2014-08-20 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetslösheten totalt i Sverige och för ungdomar är relativt hög i ett historiskt perspektiv. Men den minskar stadigt. Uppsala län har lägst av alla. För en bättre välfärd och en positiv framtid för våra ungdomar är det mycket angeläget att vidta åtgärder som leder till fler jobb och ökad sysselsättning.

För Centerpartiet är första åtgärden i arbetslinjen en företags- och jobbskaparhandling. Fler företag är grunden för fler jobb. Det ska vara lätt att starta och driva företag, inte minst för ungdomar. Centerpartiet har i regeringen nyligen presenterat förslag om det.

Vi vill också att starta eget-bidraget från Arbetsförmedlingen ska kunna utbetalas utan insnävande villkor även om man inte har fyllt 25 år, vilket gäller i dag.

En annan fråga som vi har drivit i kommunen är implementeringen av entreprenöriellt lärande och entreprenörskap i skolan, som kommer att ha stor betydelse för att öka företagssamheten. Det finns skolor som inte har hunnit så långt ännu – de får lägga på ett kol. Entreprenörskap i skolan främjar på lång sikt Uppsalas utveckling och tillväxt.

Alla ska klara av gymnasieskolan. Gymnasieexamen har blivit en tröskel för att få jobb, rätt eller fel, men så hävdas det på arbetsmarknaden. En betydande andel av de ungdomar som är arbetslösa saknar gymnasieexamen. Vi har och kommer att ge det stöd som behövs för att alla ska lyckas. Förutom åtgärder i skolan kan Komvux utnyttjas mer liksom Andra chansen och att tillsammans med Arbetsförmedlingen ordna studiemotiverande kurser på folkhögskola. Vi vill också utveckla lärlingsutbildningarna och satsa mer på de nya YA-anställningarna. Yrkesintroduktionsavtal ska träffas med olika branscher för unga upp till 25 år som inte har yrkeserfarenhet. En del av arbetstiden ska användas för utbildning och handledning. YA-anställningar bör också kunna utnyttjas för långtidsarbetslösa och invandrare.

Bättre kontakter och samarbete mellan skola/utbildningssystem och arbetslivet/företagen är nödvändigt för att utforma utbildningar som är bra och anpassade till arbetsmarknadens behov, för att ordna APL (arbetsplatsutbildning) på bästa sätt, för att ge sommarjobb och jobb efter avslutad utbildning.

Det finns exempel på programråd som inrättats för ändamålet, som fungerar riktigt bra, men många gör det inte. Alltså, bättring krävs.

Det finns ett särskilt intresse att hjälpa arbetslösa som har försörjningsstöd att komma tillbaka till arbete. Försörjningsstödet kostar Uppsala oerhört mycket. Sedan en tid har vi en ny organsation för detta ändamål, benämnd Navet. Där får arbetslösa hjälp med studie- och vägledningsinsatser, arbetsträning och möjlighet att få ett så kallat välfärdsjobb under ett år inom kommunen. En del ungdomar finns med här, bland annat de som hoppat av gymnasiet eller inte har slutbetyg. Välfärdsjobb innebär att man kommer in i de trygghetssystem som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan svarar för, till exempel a-kassan. Centerpartiet var tidigt ute med förslag om den här verksamheten och så kallad invånartjänst, men vi vill se fler i välfärdsjobb.

En viktig åtgärd för att ordna jobb för ungdomar är att förbättra matchningen. Vi vill införa en jobbpeng, som den arbetslöse kan använda för att köpa mäklarinsatser hos den ”arbetsförmedling”, som man förväntar sig bäst kunna lösa jobbfrågan.

Vi vill få en fri etableringsrätt för arbetsförmedlare som kan specialisera sig på yrken/branscher. Som bekant är det en mycket liten del av alla jobb som förmedlas av Arbetsförmedlingen. Modellen med jobbfixarpeng har halverat arbetslösheten i Australien och prövats i Tyskland och Holland.

En annan centerfråga gäller behovet av en flexibel arbetsrätt. Lagstiftningen medverkar till att arbetsmarknaden är alltför trögrörlig. Ökad rörlighet gynnar ungdomar. Fortfarande gäller turordningsreglerna med ”sist in först ut”. Vi vill att kompetens ska ersätta lång anställningstid i ökad grad. Den arbetsrättsliga lagstiftningen instiftades på 1970-talet framför allt med tanke på de stora industriföretagen. I dag lever vi i en helt annan verklighet med förändrad näringslivsstruktur där småföretagen har blivit bäst på att utvecklas och ge sysselsättning

Vi har i Uppsala drivit frågan om att bistå mindre företag med att förmedla kompetensutvecklingsinsatser för att stimulera utveckling och förbättra konkurrensförmågan. En viss försöksverksamhet har genomförts. Vi vill fortsätta med verksamheten. Vi tror att det leder till fler anställningar, bland annat av ungdomar.

En mer spridd lönestruktur gynnar anställningen av ungdomar, till exempel lägre lönekostnader. Vi har en mycket hopskjuten lönestruktur i Sverige där lång tids yrkeserfarenhet och kompetens ofta ger föga mer i ersättning än för en nyanställd.

Till lönekostnaderna kan kopplas frågan om arbetsgivaravgifter som är höga. För ungdomar 18-26 år är arbetsgivaravgiften drygt 15 procent (mot drygt 31 tidigare). Centern vill sänka avgiften ytterligare, särskilt för små företag, eftersom det beräknas leda till fler anställningar av ungdomar. Andra partier vill höja den för ungdomar. Höjningen motsvarar kostnaderna för många tusen helårsanställningar av ungdomar inom bland annat detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen.

Det finns andra åtgärder för att stödja ungdomars möjligheter till jobb, till exempel Coachning och Nystartsjobb som Arbetsförmedlingen förfogar över. För kommunens del är det viktigt att vi samarbetar med Arbetsförmedlingen. Överhuvudtaget är det betydelsefullt att samarbeta över politik- och förvaltningsgränser och mellan lokala, regionala och nationella organisationer för att skapa bättre möjligheter för unga att få jobb. Det gäller framför allt arbetsmarknads-, utbildnings- och näringslivsområdena.

Kenny Jonsson , ledamot (C) utbildnings- och ­arbetsmarknadsnämnden

Anne Lennartsson , ersättare (C) utbildnings- och ­arbetsmarknadsnämnden

Stefan Hanna , kommunalråd (C)

Valet 2014

Läs mer om