Socialdemokraterna i landstinget med Börje Wennberg i spetsen hade måndagen 22/8 i UNT en debattartikel om innovationer, med speciellt fokus på Innovation Akademiska. Artikeln ger sken av att det var de som initierade och som månar mest om verksamheten i Innovation Akademiska, när den i själva verket skapades och lanserades under det borgerliga styret i landstinget.
Artikeln i sin helhet visar på bristande förståelse för hur innovationer skapas och förverkligas, då de beskriver det som en tjänstemannaprocess mellan vård, akademi och näringsliv. Resonemanget i artikeln haltar betänkligt då det fjärde och viktigaste benet i innovationsprocessen är det som många gånger benämns ”civil society” alltså individer och nätverk vilket helt saknas i resonemanget.
En viktig skillnad är att tjänstemannakulturen - såväl den privata som den offentliga - inte har någon direkt personligt ansvar och spelar med andras pengar, oftast skattepengar och/eller pensionspengar. Civil society har däremot en fri roll med egna intellektuella och finansiella resurser. Entreprenörskulturen leder till två fördelar:
-starkare beslutskraft för att förverkliga innovationen och få den ut på marknaden
-snabbare beslutsprocess både i innovations- och lanseringsfasen inklusive finansiering.
Vad ska man då göra för att uppnå en starkare innovations- och entreprenörskultur?
1. Öka satsning på små och medelstora företag (sme) där inte auktoritärt och statustyngt ledarskap utan insatser och resultat står i förgrunden.
-säkra kapitalförsörjningen
-anpassa anställningsreglerna för sme, med bibehållen ekonomisk trygghet (Flexiceurity) utan att ge inlåsningseffekter. Detta är speciellt önskvärt för sme med hög innovationsgrad
2. Anpassa upphandlingen så att innovationsfaktorn får en starkare ställning.
-möjliggör hantering av paradigmskiften i teknik men även förutsättningar i en alltmer komplex verklighet
-möjliggör gemensam upphandling för sme
3. Förenkla de administrativa kraven.
-där det personliga ansvaret får större vikt. Sme-företag som lever upp till lagar och regler som reglerar specifika näringsverksamheten ska inte betala inspektionskostnader som bekräftar att så är fallet.
-låt pengar stanna i företagen med omsättning förslagsvis upp till 10 msek.
Övergripande bör man lägga resurserna så nära som möjligt till den som har en förmåga att utöva ett mer personligt ansvar. I ett mer allmänt perspektiv bör entreprenörskap bli ett obligatoriskt ämne redan i grundskolan. Sänk också trösklarna ytterligare för att dra nytta av erfarenhet och kunskap från de årsrika i företagen.
Allan Kruukka
Ledamot i landstingsstyrelsen (M)
Ledamot i moderata Företagarrådet i Uppsala län
Håkan Kingstedt
Ledamot i klubbstyrelsen Älvkarleby (M)
Ledamot i moderata Företagarrådet i Uppsala län