Så kan antibiotikaresistensen stoppas

Genom att reformera regelverket ges läkemedelsföretagen incitament att ta fram nya sorters antibiotika, skriver Christofer Fjellner.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Debatt2016-11-19 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I går var det den europeiska antibiotikadagen. Dagen syftar till att sätta ljuset på ett av vårt samhälles riktiga ödesfrågor: antibiotikaresistens. Konsekvenserna om inget görs är potentiellt lika allvarliga som klimathotet. Om ingen förändring sker kommer, inom en inte allt för avlägsen framtid, barnafödsel och lunginflammationer åter att vara en fråga om liv och död.

Länge har frågan om antibiotikaresistens mest handlat om antibiotikaanvändning inom jordbruket. Det räcker inte. Lösningarna måste sökas på alla fronter, mer ansvarsfullt bruk, bättre arbete mot smittspridning och hårdare förskrivningskrav i länder där antibiotika kan köpas receptfritt är minst lika viktiga.

En mer ansvarsfull antibiotikaanvändning är inte hela svaret för att lösa utmaningen med växande antibiotikaresistens. Det kommer för varje antibiotikum utvecklas resistenta bakterier förr eller senare. Därför är kanske den viktigaste åtgärden för att säkerställa tillgången på antibiotika att utveckla nya läkemedel.

Vi måste skapa förutsättningar för att ny antibiotika ska tas fram. För det krävs en ny betalningsmodell där läkemedelsföretagen inte tjänar pengar för varje sålt piller, utan för den totala nytta som läkemedlet ger. På så sätt kan vi undvika onödig användning, och även stimulera forskning och utveckling.

För det krävs offentliga investeringar i grundforskning, men det kommer inte att räcka. I dag hamnar ny antibiotika på lagerhyllan eftersom de inte får användas förrän dagens antibiotika inte längre är verksamma. Det är självklart ett sunt system, men det förtar läkemedelsbolagens incitament att utveckla ny antibiotika eftersom det blir nästintill omöjligt att hämta hem sina utvecklingskostnader.

Ska vi säkerställa att vi även i framtiden har effektiva läkemedel måste vi se till att läkemedelsbolagen har intresse av att forska på nya antibiotika, och ta den långa vägen att utveckla ett läkemedel som kan placeras på marknaden.

Forskande läkemedelsföretag är en förutsättning att möta det hot som antibiotikaresistens utgör. Låt oss se till att skapa de förutsättningar som krävs för att vi även i framtiden ska kunna bota våra sjuka!

Christofer Fjellner

Europaparlamentariker (M)

Läs mer om