UP: Nu offentliggör vi vårt avtal som gav de rödgröna makten

Fram tills nu har innehållet varit hemligt, men nu avslöjar vi alla detaljer, skriver Stefan Hanna och Lars S Björndahl (båda UP).

I dag styrs kommunen av S, V och MP i och med Hållbarhetsavtalet som vi tecknade med S. Nu avslöjar vi vad vi kom överens om – för Uppsalabornas och transparensens skull, skriver Stefan Hanna och Lars S Björndal (båda UP). På bild: Stefan Hanna (UP) och Erik Pelling (S) efter att UP gett de rödgröna styret sitt stöd i oktober 2022.

I dag styrs kommunen av S, V och MP i och med Hållbarhetsavtalet som vi tecknade med S. Nu avslöjar vi vad vi kom överens om – för Uppsalabornas och transparensens skull, skriver Stefan Hanna och Lars S Björndal (båda UP). På bild: Stefan Hanna (UP) och Erik Pelling (S) efter att UP gett de rödgröna styret sitt stöd i oktober 2022.

Foto: Julia Koch

Debatt2025-03-25 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en ny politisk tid, full av olika partisamarbeten runt om i Sveriges kommuner och regioner. Blandningarna av samarbeten är intressant. Det finns gott om samarbetsavtal mellan Sveriges partier.

I Degerfors kommun styr till exempel V och M, och från 2024 tillsammans med S. 

I Region Uppsala styr S, V, C och MP. Förra mandatperioden styrdes Uppsala kommun av S, MP och L med stöd av V. I dag styrs kommunen av S, V och MP i och med Hållbarhetsavtalet som Utvecklingspartiet demokraterna, UP, tecknat med S. 

Hållbarhetsavtalet är det avtal vi slöt med S för att deras alternativ skulle få styra Uppsala kommun. Fram tills nu har innehållet varit hemligt, men nu avslöjar vi alla detaljer kring vad vi faktiskt har kommit överens om. För Uppsalabornas och transparensens skull.

undefined
Stefan Hanna, partiledare (UP) och Lars S Björndahl, vice partiledare (UP).

Tack vare Hållbarhetsavtalet, som nu är offentligt, har UP fått igenom mycket av den sakpolitik vi gick till val på. Genom avtalet kunde vi också få värdefull representation inom viktiga nämnder och bolag som gjort det möjligt för UP att säkerställa att överenskommen politik blir verklighet.

Politik kallas det möjligas konst. Om vi bortser från att en stor majoritet partier låst in kommunen i byggåtaganden och spårvägsproblem är förbättringsarbetet mycket kraftfullt, även om UP skulle vilja att det var än mer kraftfullt. Och tills Liberalerna i maj 2023 gjorde upp med minoritetsstyret hade UP kunnat fått stopp på spårvägsprojektet.

Vilken sakpolitik prioriteras i Hållbarhetsavtalet? Vilka är avtalets praktiska konsekvenser?

Svaret är:

  • Inga skattehöjningar.
  • Inför Stadsdels- och bygderåd samt en folkomröstning.
  • Minskad byråkrati.
  • 2 procent ekonomiskt överskott och en låneskuld som bara får öka 5 procent i förhållande till befolkningsunderlaget.
  • Stärkt resursskola och fler fysiska aktiviteter i skolan.
  • Fler seniorbostäder och ett reformpaket för ökad trygghet och kvalité inom äldreomsorgen.
  • Minskade bebyggelseplaner i södra stadsdelarna.
  • Ökade byggmöjligheter i Storvreta, Vattholma och Skyttorp.
  • Bättre utvecklingsmöjligheter österut.
  • Omförhandla Fyrspårsavtalet med staten.
  • Nytt Näringslivsprogram.
  • Stoppade planer på BoMässa 2029.

Exempel på ytterligare avtal som gjorts för att säkra konkreta förbättringar i Uppsala kommun är Guldavtalet om skolan, Silveravtalet om äldreomsorgen och Inkluderingsavtalet om bättre lokal integration och inkludering. Dessa avtal innehåller konkreta förbättringar inom verksamheter som kommunen har rådighet över.

Även om UP är besvikna över att spårvägsprojektet inte har gått att stoppa, är vi mycket stolta över de förbättringar som nu genomförs tillsammans med det politiska styret.

Inom sakpolitiken kan UP samarbeta med alla folkvalda partier. Många har försökt måla in UP i ett ideologiskt hörn, men Uppsala behöver inte fler höger-, mitten- eller vänsterpartier. UP är helt sakpolitiskt fokuserade och styrs inte från Stockholm. Uppsala behöver det unika alternativ som UP utgör bland möjliga partier både i Region Uppsala och i dess kommuner. UP är även unika då vi kräver flera års arbetslivserfarenhet utanför politiska uppdrag för att bli förtroendevald. 

Efter förra valet var det borgerliga alternativet mycket svagt och erbjöd inte UP ens en ersättarplats i kommunstyrelsen. Därför valde UP att satsa på Hållbarhetsavtalet som också klart visat att Uppsala lyckats göra viktiga satsningar på kommunens kärnverksamheter och undvika politiskt kaos. Alternativet var ett mycket svagt borgerligt minoritetsstyre beroende av både UP och SD, vilket givetvis aldrig hade fungerat. Och att Liberalerna gillar spårväg, oavsett vilket styre de än ingår i, är ju känt.

Det är ingen som vet vilka partier som kommer att samarbeta efter valdagen 2026. Det vi vet är att fler än två partier måste samarbeta, sannolikt minst tre. Även efter nästa val kan det bli minoritetsstyren och då kommer det att finnas beroenden, antagligen mellan ännu fler partier. Detta gäller i samtliga tre val. UP är ett väljaralternativ som kan se till så att det bästa tänkbara styret i Uppsala kan bli möjligt efter att valresultaten är klara.