Våldtäkterna av äldre som skedde inom hemtjänsten under förra året och den granskning som följde av kommunens agerande har skakat om Uppsala. Att kommunalt anställda, som äldre ska kunna lita på, har tagit sig in i äldre kvinnors hem och begått fasansfulla brott är ofattbart och oförlåtligt. Det är ett svek mot våra allra mest sårbara kommuninvånare som förtjänar trygghet och respekt. Vi förstår den vrede, sorg och misstro som många Uppsalabor känner. Vi delar ilskan och är fast beslutna att göra något åt det.
En ny politisk ledning har nu tillträtt, och som företrädare för styret bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill vi tydligt klargöra: vi tänker göra allt vi kan för att detta inte ska hända igen. Det som har brustit ska rättas till. Det förtroende som har skadats ska byggas upp igen – inte bara med ord, utan även med handling.
De granskningar som har gjorts av hur kommunen agerat har visat både på brister inom efterlevnaden av rutiner och strukturella brister inom äldreomsorgen. Samtidigt som det finns brister som behöver åtgärdas vill vi också lyfta all den fantastiska personal inom äldreomsorgen som gör otroliga insatser varje dag. Ingen skugga ska falla över dem.
Styret har fattat ett nytt inriktningsbeslut om trygghet och säkerhet inom äldreomsorgen, där vi bland annat redan fattat beslut om obligatoriska bakgrundskontroller vid rekrytering. Inriktningsbeslutet lägger grunden för ett omfattande förändringsarbete. Fokus framåt handlar om fyra saker:
1. Förbättrad arbetsmiljö för personalen
Det är i mötet mellan medarbetare och äldre som kvalitet skapas. Men i dag pressas många anställda av orimliga scheman, underbemanning och en minutstyrning som underminerar arbetet för en god arbetsmiljö och hög omsorgskvalitet. Vi vill därför fasa ut minutstyrningen till förmån för ett mer tillitsbaserat arbetssätt och fortsätta arbetet med max 30 medarbetare per chef. Det ska finnas tid att sitta ner med den äldre, lyssna och hålla en hand. Arbete i team ska också utökas, både för personalens arbetsmiljö och för äldres trygghet.
2. Krafttag mot tystnadskultur
Det har framkommit uppgifter och vittnesmål om att det finns en tystnadskultur inom äldreomsorgen. Det måste motverkas. Äldreomsorgen ska genomsyras av en öppen kultur där det är positivt att påtala brister eller erkänna fel, inte tvärtom. Det är bara genom att lära sig av misstag som äldreomsorgen kan utvecklas i en positiv riktning.
3. Digital teknik för ökad trygghet
Vi ser hur digitala lösningar, om de används rätt, kan frigöra tid för personalen och samtidigt öka tryggheten för den äldre. Det handlar exempelvis om trygghetskameror nattetid som minskar behovet av att väcka den äldre med fysiska besök, att äldre ska kunna se vilken personal som kommer till deras hem eller digital läkemedelshantering som gör det säkrare att ge rätt medicin i rätt tid.
4. Individen ska sättas i centrum
Det ska vara individens behov, värdighet och livssituation som ska vara utgångspunkten. Den som har hemtjänst eller bor på särskilt boende ska känna sig sedd, hörd och respekterad. Det ska vara tryggt att åldras i Uppsala – oavsett var man bor, hur mycket hjälp man behöver eller vem som utför omsorgen. Det ska finnas tydliga vägar för äldre att larma om det förekommer brister och dessa larm ska alltid tas på allvar.
Vi vet att förtroende inte ges i första taget – det måste förtjänas. Vi kommer inte lova snabba lösningar på alla problem. Men vi lovar att ta ansvar, prioritera, vara öppna med vad som fungerar och inte fungerar och att sätta kvalitet och trygghet först.
Vi sträcker också ut en hand till övriga partier för att samarbeta för äldreomsorgens bästa. Tillsammans kan vi bygga en trygg och värdig omsorg för Uppsalas äldre.