Det är mycket glädjande att partierna M, L, C, KD i Uppsala tar initiativ till en tydlig utvecklingslinje när det gäller lärares utveckling inom yrket. Inom skolan talas det mycket om vad som borde göras men det är få huvudmän som tar de viktiga kliven framåt och gör något. Förslaget på UNT Debatt, 16 augusti, får inte stanna vid att vara ett förslag. Skolan får inte heller vara ett slagträ i den politiska debatten, något att vinna röster på i valtider. Vi vill se blocköverskridande överenskommelser om lärares villkor, för elevernas, samhällets och lärarnas bästa. Lärarnas avtalsmotpart, SKL, måste få ett tydligt politiskt uppdrag att sluta avtal i linje med förslaget.
Det presenterade förslaget ligger helt i linje med vad Lärarnas Riksförbund talat om i många år, se bland annat UNT Debatt 29 maj 2015. Nu finns även rapporter från Skolkommissionen och OECD som rekommenderar Sverige att öka attraktiviteten för läraryrket. Det handlar om att såväl motivera lärare att stanna i yrket som att rekrytera nya. Universitets- och kanslersämbetet konstaterade i SVT Opinion den 10 augusti, att det saknas 8 000 nya lärarstudenter varje år eftersom inte alla fullföljer sin utbildning och tar examen.
Alla yrken måste medge goda utvecklingsmöjligheter för att uppfattas som attraktiva. Utvecklingen måste också komma alla lärare till del. Idag bekostar många lärare sin fortbildning själva. Ekonomin medger bara korta dagkurser. Innehållet i dessa hinner sällan omsättas i praktiken eftersom lärares utvecklingsarbete organisation inte stödjer systematiskt kvalitetsarbete.
Med förstelärarreformen sattes fokus på betydelsen av lärares yrkesskicklighet. Reformen implementerades inte på genomskinliga och accepterade grunder. Det är dags att gå vidare, som debattartikelförfattarna visar, och tydliggöra en struktur för utveckling där vetenskapligt förankrade kunskaper om ämnen och metodik inom väsentliga områden utgör grunden för lönen. Den individuella och differentierade lönen måste bygga på faktiska meriter som omsätts i praktik, inte som idag på ofta lösa grunder.
Så här vill Lärarnas Riksförbund att yrket och lönen ska utvecklas för lärare:
- Lärarna ska erbjudas utveckling över hela yrkeslivet. Betydelsen av erfarenhet ska märkas i lönen.
- Lärares arbete som är systematiskt utifrån beprövad metodik ska särskilt uppmärksammas.
- Lärares kunskaper ska värderas. Dessa kan vara av såväl ämnesinriktad som metodisk karaktär.
Katarina Reineck
Ordförande Lärarnas Riksförbund Uppsala samt förbundsstyrelseledamot
Hans-Eric Lindahl
Kommunombud Lärarnas Riksförbund Uppsala
Debattartikel från Lärarnas Riksförbund 28/5 2015:
http://www.unt.se/asikt/debatt/modernisera-lararnas-lonebildning-3748765.aspx