Nu är hyresvärden Rikshem i gång med att ge sig på kvarteret Lågberget i Eriksberg, precis som i Gränby, över huvudet på hyresgästerna. Rikshem kallar sig för den nationella allmännyttan och ägs av våra pensioner genom statliga Fjärde AP-fonden och AMF där LO är hälftenägare.
Man borde ägna sig åt att långsiktigt trygga våra pensioner genom att arbeta för ett miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Som det nu är bidrar man i stället till ökad segregation och resursslöseri med sina ”lyxrenoveringar”.
Detta har belysts i UNT men också av exempelvis SVT Plus (4/2).
Det har saknats såväl hållbarhets- som kvalitetstänk vid de så kallade standardhöjningarna när till exempel gammal inredning av hög kvalitet slängts ut och ersatts med lägre kvalitet. Programmet Plus kunde visa på dragiga och kalla lägenheter, icke fackmässigt utfört arbete och rent av läckande avloppsrör. Samtidigt som hyrorna höjts med uppåt femtio procent0. Man tvingar hundratals hyresgäster att flytta ifrån sitt sociala sammanhang med vänner, trygghet och minnen – många i Eriksberg nu för andra gången, då de flyttats dit i samband med tidigare renoveringar.
Rikshem liksom Uppsalahem och andra hyresvärdar ägnar sig på detta vis åt att förstärka segregationen.
Att den här situationen uppstått beror förstås också på politiker som glömt att allmännyttan skapades för att jämna ut klyftor mellan människor. I dag är politiken individualistisk: Kan du inte anpassa din inkomst till hyresnivån så får du väl flytta. Det är individens problem att hen inte har tillräcklig inkomst. Gemenskapen i bostadsområdena bryts upp. Att man tagit bort avdragsrätten för pengar från hyresgästernas hyror som fonderats för kommande renoveringar har också försämrat läget. Pengar som behövs för renovering av miljonprogrammet har försvunnit i bolagens fickor (delvis till nyproduktion) och nu måste de ändå fram – och hyresgästerna får betala en gång till. Därtill kommer kostnader för åtgärder för klimatet. Den summa den nya regeringen lovat för ändamålet är kanske en början, men räcker inte långt.
Höga hyror och miljömässigt dåliga renoveringar drabbar alltså hyresgästerna – och även våra gemensamma pensionspengar. Husen måste renoveras efter hyresgästernas behov och efter allas vårt behov av ett hållbart samhälle.
Vi i Jordens Vänner och väldigt många med oss begär en nationell och kommunal bostadspolitik som vågar kräva att bostadsbolagen, privata såväl som offentligt ägda, skippar kortsiktigt vinsttänkande och tar ansvar för sina hyresgäster och för samhällsutvecklingen. Staten måste skapa fonder för finansiering av klimatåtgärder och dessutom lagar och regler som bättre skyddar hyresgästerna. På kommunal nivå kan man exempelvis i detaljplanerna kräva att nybyggen förses med solpaneler på taken och se till att åtminstone allmännyttan tar motsvarande ansvar vid renoveringar. Investeringar i till exempel solceller räknar man hem på tio år. Men nöjda hyresgäster som varit med om att fatta besluten, det är lönsamt från dag ett.
Så: Sabba inte Lågberget!
Niclas Evaldsson, Gudrun Utas, för Jordens Vänner i Uppsala