Sabotera inte framgångsrika skolor

Lär av framgångsrika skolor i stället för att sabotera för dem. Stärk Uppsalas internationella utbildningar. Det skriver tre centerpartister.

Unn Harsem

Unn Harsem

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2016-02-11 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med två universitet i världsklass och med många företag som jobbar globalt påverkar Uppsala den globala marknaden. Centerpartiet tycker att detta är positivt, men för oss är det självklart att Uppsala ska ta en ännu större plats på världskartan. Vi vill därför stärka internationellt inriktade utbildningsprogram inom både grundskola och gymnasium.

Det är oklokt att som majoriteten nu gör försvaga de internationellt inriktade skolor vi har.

Om kommunen ska vara konkurrenskraftig för internationella aktörer måste vi satsa på att underlätta för företag och universitet att både rekrytera och behålla internationell spetskompetens. Uppsala ska vara en attraktiv kommun att flytta till och bo i. Därför vill Centerpartiet se fler och stärka internationellt inriktade skolor i Uppsala. Det tror vi är bra för hela kommunens positiva utveckling. Under hösten och vintern har den rödgröna majoriteten lyckats röra upp stormar av oro och ilska bland föräldrar, barn och lärare på två av Uppsalas internationella skolor.

Först hotade de att splittra Kvarngärdets internationella skola och sedan ändras snabbt de ekonomiska villkoren för Internationella Engelska skolan.

Engelska skolan och Kvarngärdesskolan med sina internationella klasser är välfungerande och populära skolor som uppvisar goda studieresultat. Centerpartiet vill också stärka stödet till svaga elever men inte enbart genom enkel omfördelning av pengar eller tvångsförflyttning av barn. Vi tycker att det är oansvarigt att ändra förutsättningarna för Internationella Engelska skolan med så kort varsel.

De flesta är vid det här laget väl medvetna om att Uppsalas ekonomi är pressad, och vi efterlyser de rödgrönas åtgärdsförslag.

Höjda skatter är ingen bra metod för att lösa systemfel, det bidrar endast till att skjuta upp problemen och gör dem större.

Något som inte är hållbart då kommunens ekonomi redan är svag. Det huvudsakliga problemet är att kostnadsläget inom flera av kommunens verksamheter helt enkelt är för högt. Till exempel kostar varje elev i gymnasiet 28 000 kr mer per år i Uppsala än i Lund enligt de senaste siffrorna från SKL:s öppna jämförelser. Betänk att vi har nästan 6 500 gymnasieelever i kommunen, det motsvarar mycket pengar. Och då når Lunds elever ändå bättre studieresultat än våra elever i Uppsala. Jämfört med Linköping är elevkostnaden 17 000 kr högre per gymnasielev och år i Uppsala, och med samma studieresultat. Vi tycker inte denna stora skillnad är acceptabel. Särskilt oacceptabelt då våra studieresultat inte är bättre än i Lund och Linköping.

Vi vet att vi jämförelsevis har högre lokalkostnader som beror på att vi har många gymnasieskolor.

Detta måste vi se över. Det förklarar däremot inte hela kostandsskillnaden. Enligt tidigare utredningar har vi en på tok för hög administrativ börda inom skolan.

Vi vet att långsiktigt strategiskt arbete kan skapa stora förändringar och vi tror att det finns anledningar till att vissa skolor och kommuner lyckas bättre än andra. Skolor med goda studieresultat ska uppmuntras och stärkas. Verksamheter med dåliga studieresultat måste struktureras om.

I stället för att värna om det som fungerar mycket bra väljer den rödgröna majoriteten att äventyra det som framgångsrika rektorer byggt upp och som kan användas som goda exempel.

Hur ska till exempel Engelska skolan kunna driva framgångsrik skolverksamhet långsiktigt och hållbart om de ekonomiska förutsättningarna oacceptabelt snabbt ändras av kommunen?

Centerpartiet lämnade i november in en motion om att bygga ett integrationsstärkande kunskapscampus i Södra staden, gärna med flera internationellt inriktade program, inspirerat av en framgångssaga från Nyköping. Där slogs flera skolor med sjunkande resultat samman till en stor skola med positiva ekonomiska synergieffekter och en lugnare studiemiljö som följd.

S, MP och V måste sluta chocka fram impulsiva reformer i skolan och gå till botten med de verkliga problemen i stället för att kortsiktigt ge smärtstillande till kommunen.

De rödgröna satte i sin budget, så sent som i november 2015, som mål att kommunen ska medverka till att Uppsala förblir en internationellt ledande kunskapsstad. Det är dags att visa detta i handling. Lär av framgångsrika skolor i stället för att sabotera för dem. Stärk Uppsalas internationella näringsliv. Stärk våra universitets attraktionskraft. Stärk Uppsalas internationella utbildningar.

Stefan Hanna, kommunalråd (C)

Unn Harsem, ledamot (C) utbildningsnämnden

Anna Johansson, ersättare (C) utbildningsnämnden

Läs mer om