Regeringen måste säga nej till försäljningen av Vattenfalls brunkol. Tillåt inte att Parisavtalet blir tomma ord, skriver Isabel Hagen.
Nu är det klart: det statligt ägda energibolaget Vattenfall har lagt fram förslaget att sälja av hela sin brunkolsverksamhet i Tyskland till det tjeckiska elbolaget EPH, som i sin tur vill utveckla kolindustrin. Regeringen har dock fortfarande makten att säga nej till försäljningen.
Vattenfall har sedan hösten 2015 försökt sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland och på så vis ”tvätta händerna” från den enorma klimatpåverkan kolindustrin utgör.
Klimatpåverkan från kolgruvorna är enorm. Greenpeace Sverigechef Annika Jacobson skriver i Dagens Arena (9 april 2015) att Vattenfalls brunkolsgruvor beräknas innehålla 1,2 miljarder ton kol. Vid förbränning blir mängden koldioxid likvärdigt med vad Sverige släpper ut under 24 år. Om Sverige blev en fossilfri nation i morgon skulle det alltså ändå ta 24 år att betala av den här klimatskulden.
Fossilbranchen är en utdöende energikälla; bara i veckan tillkännagav världens största privata kolföretag Peabody Energy att de går i konkurs. Fler och fler institutioner, universitet och företag världen över divesterar ur fossila bränslen. Denna trend har märkts tydligt även i Vattenfalls allt mer desperata försök att sälja av kolverksamheten – det har knappt funnits några köpare.
Men nu finns alltså en: EPH. Ett företag som återfinns i Panama Papers, har sysslat med maffiaverksamhet och vill utveckla kolindustrin i Europa. Ingen kämpe för klimaträttvisa, direkt.
Vattenfall har tagit sitt beslut men eftersom företaget är statligt ägt har regeringen sista ordet om försäljningen. Nu är det upp till regeringen och riksdagen att ta sitt klimatansvar och leva upp till vad som skrevs under i Parisavtalet i höstas. Beslutet regeringen tar kommer att definiera Sveriges engagemang att bekämpa klimatförändringarna.
Nu hänger det på er, regeringen. Säg nej till försäljningen av Vattenfalls brunkol. Tillåt inte att Parisavtalet blir tomma ord. Avveckla brunkolsverksamheten så att kolet får stanna i marken.
Keep it in the ground, regeringen!
Isabel Hagen, styrelseledamot Grön Ungdom Uppsala