Världen är i förändring och den säkerhetspolitiska utvecklingen går inte åt rätt håll. Därför måste den rödgröna regeringen med utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist ta ansvar, visa ledarskap och se över alla alternativ som står till buds.
Särskilt gäller detta frågan om ett svenskt Nato-medlemskap.
Vi måste ta säkerhetsläget på allvar och titta på förutsättningarna för ett fullt Nato-medlemskap.
Det går inte att säga tillräckligt många gånger: Ryssland är inte ett vanligt land i vårt närområde. Spänningarna har ökat de senaste åren, men efter den illegala annekteringen av Krim har den gamla säkerhetsordningen övergivits. Ryssland försöker på flera olika sätt splittra väst, och öka sitt inflytande i världen och i vårt närområde.
I början av september beslutade Försvarsmakten att oannonserade kontroller av förbandens beredskap skulle genomföras, och soldater skickades till Gotland. Samtidigt talade överbefälhavare Micael Bydén om ett försämrat säkerhetsläge. Därefter meddelade försvaret att de med kort varsel tidigarelägger den genom försvarsbeslutet planerade placeringen av stående förband på Gotland i form av en stridsgrupp.
Säpo har pekat på det ökande underrättelsehotet mot Sverige. Inom Försvarsmakten uppgav Militärregion Nord nyligen att det varje vecka sker säkerhetsincidenter och att intresset från andra länder har ökat. Bland annat blir soldater kontaktade av utländska personer, och detta är något som även hemvärnet på Gotland säger sig känna av. Nyligen avgick en tjänsteman vid Sverigedemokraternas partikansli efter att ha bedömts vara en potentiell säkerhetsrisk.
Nordstream har lämnat in en ansökan om ytterligare gasledningar i Östersjön. Med tanke på hur Ryssland har använt sin gas i påtryckningssyfte mot andra länder är det inte önskvärt med en ny gasledning. Att göra Europa mer beroende av rysk gas är inte lämpligt, särskilt inte i en tid då Rysslands förhållande med sina grannländer har försämrats och upprustningen i Östersjön ökar. Nordstream II ligger inte i Europas intresse, den strider mot EU:s energiunion och är dålig för Sveriges och Europas försvarspolitiska läge.
Situationen kräver att utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist tar de många utmaningarna på allvar. Dels behövs en försvarsberedning som ges ett brett mandat att granska Sveriges säkerhetsläge i ljuset av bland annat Ryssland, främmande trupp i Ukraina, terrorismen, migrationsströmmar och Brexit. Dels behöver den rödgröna regeringen visa ledarskap i frågan om Nordstream II.
Nu behöver frågan drivas inom EU:s institutioner och i kommissionen. Sverige behöver också en fördjupad debatt om ett svenskt Nato-medlemskap baserat på fakta. Det är därför mycket olyckligt att utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist avfärdat ambassadör Bringéus utredning Säkerhet i en ny tid innan skriften ens hunnit landa på skrivbordet.
Ministrarna meddelade att den rödgröna regeringen inte tänker utvärdera frågan om ett svenskt Nato-medlemskap, och utrikesminister Wallström anser att ett remissförfarande kring Bringéus utredning inte är aktuellt. Världen är mer orolig och osäker än på länge. För att kunna tackla centrala säkerhetsutmaningar behöver vi en stärkt försvarsförmåga samt skapa säkerhet tillsammans med andra. Framförallt måste vi överväga alla instrument som finns till hands.
Ulrika Karlsson
Gruppledare i EU-nämnden (M)
Karin Enström
Utrikespolitisk talesperson (M)
Hans Wallmark
Försvarspolitisk talesperson (M)