Den 8 juni rapporterade media om att försvarsminister Peter Hultqvist befann sig i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Målet med resan var att skriva under ett avtal om fördjupat försvarssamarbete mellan Sverige och USA. Avtalet ska bland annat omfatta multinationella operationer, övningar, forskning och utbildning. Huvudskälet till ett tätare samarbete sägs vara ökade risker för ryska aggressioner i Östersjöområdet.
Vänsterpartiet värnar alliansfriheten. Militär alliansfrihet är en förutsättning för att kunna föra en självständig och progressiv utrikespolitik. Det är stommen i vår försvarspolitik. Vi ser med oro på hur Sveriges militära alliansfrihet urholkas genom att samarbetet med USA och Nato fördjupas steg för steg. Vi motsatte oss samförståndsavtalet om värdlandsstöd med Nato, eftersom det skadar Sveriges trovärdighet som alliansfritt land. På samma sätt innebär ett fördjupat försvarssamarbete med USA att det blir allt svårare att hävda en självständig utrikespolitik.
Avtalet med USA väcker också en rad säkerhetspolitiska frågor. Den amerikanske biträdande vice försvarsministern Jim Townsend har beskrivit hur Nato tillsammans med samarbetsländer som Sverige rustar militärt kring Östersjön med syfte att avskräcka Ryssland. Det finns i dag inga svenska säkerhetsexperter som tror på ett isolerat ryskt anfall mot Sverige. Ett närmande till USA och Nato ger heller inga garantier för en ökad militär säkerhet, varken för Sverige eller för resten av Östersjöområdet. Tvärtom riskerar ett sådant avtal att öka spänningen i vårt närområde ytterligare och vi bidrar på så sätt till det motsatta; en ökad oro. Den pågående utvecklingen där vi allt tydligare lierar oss med USA och Nato skapar en ökad risk för Sverige att dras in i krig och konflikter mot vår vilja.
Den ständigt ökande övningsspiralen nära andra länders gränser och den ständigt pågående upprustningen och militariseringen riskerar att utlösa incidenter som kan skena iväg och bidrar minst av allt till den avspänning och ömsesidiga nedrustning som borde vara Sveriges viktigaste prioritet för vårt närområde.
Det är ingen nyhet att försvarsministern har haft för avsikt att fördjupa samarbetet med USA, det framgår inte minst av den försvarspolitiska inriktningen 2016-2020. Men trots att avtalet enligt media ska ha tagit ett år att ta fram har varken svenska folket eller ledamöterna i försvarsutskottet involverats eller ens informerats. Försvarsministern avböjde också att kommentera avtalet i media innan det var påskrivet. Det är anmärkningsvärt att en svensk försvarsminister undertecknar ett avtal av en sådan dignitet bakom stängda dörrar. Är det rädslan för debatt och folkliga reaktioner som får både den förra och den nuvarande regeringen att bara helt plötsligt underteckna viktiga avtal, som Värdlandsavtal och nu detta USA-avtal?
Stig Henriksson
Riksdagsledamot (V)