Nya innovationer inom vården är en viktig del av lösningen på de framtida utmaningar som svensk sjukvård står inför. Nu tar Landstinget i Uppsala län ansvar för basfinansieringen av Innovation Akademiska och gör ett av våra nyckelprojekt permanent. Genom att ta tillvara innovativa lösningar från både anställda och företag vill vi ge långsiktiga förutsättningar för en vård i världsklass och fler jobb i vår växande kunskapsekonomi.
2009 startade Innovation Akademiska i Uppsala inom Akademiska sjukhuset med två tydliga uppdrag. Det ena är att på ett professionellt sätt bidra till att stödja anställda i vården för att vidareutveckla idéer som ska leda till innovativa produkter och tjänster som förbättrar vården.
Sjukvårdspersonal är ofta bärare av idéer, uppfinningsrikedom och problemlösningar – som med rätt förutsättningar kan omsättas till nya metoder som höjer kvaliteten och effektiviteten i vården.
Det andra uppdraget i Innovation Akademiska är att skapa en tydlig väg in till sjukvården för företag som ett led i utvecklingen av nya produkter och tjänster. Genom att utveckla samarbete med näringslivet är avsikten att stödja regionens life science sektor och därmed bidra till att skapa tillväxt och fler jobb.
På den nationella och nordiska arenan har bland annat Vinnova, men även nordiska rådet via Nordic Innovation, lyft fram Innovation Akademiska som ett ypperligt exempel när det gäller innovationsarbete. Det som framförallt betonats vid externa granskningar och i olika rapporter är det sätt som Innovation Akademiska lyckats bygga upp värdeskapande kontaktytor mellan vård och företag.
Ofta en betydande utmaning eftersom det handlar om att skapa samarbete mellan parter som på flera avgörande sätt skiljer sig åt. Företagens fokus är i regel att skapa kommersiellt gångbara produkter och tjänster medan vården, speciellt under senare år, varit närmast helt fokuserade på att klara vårduppdraget i det korta perspektivet.
Lika viktigt som kunskap är för att utveckla vården och life-science-sektorn, lika nödvändigt är samarbete. Tiden är förbi när det offentliga och privata hålls åtskilda och arbetar på varsin kant. Trots att verksamheter ofta skiljer sig åt är glappet däremellan ett prioriterat område. För att vinna mark i den globala konkurrensen och skapa fler jobb i Sverige måste därför arbetet ske tillsammans.
Samverkan mellan vård, näringsliv och akademi behövs för att nya innovativa läkemedel, vårdmetoder och medicinteknik ska komma samhället till del, många med lösningar som drar nytta av den digitala tekniken. Detta stärker svensk global konkurrenskraft och bidrar till nya jobb i Life science-företagen som både står för högkvalificerade arbetstillfällen och stark export samt ger en bättre vård.
Som landsting i ett av Sveriges starkaste life sciencekluster måste vi hela tiden ligga i framkant. Innovation Akademiska har tack vare kunniga och engagerade medarbetare utvecklat ett vinnande koncept som bidragit till framgång i förverkligandet och implementeringen av innovationer i vården. Nu tar vi de politiska beslut som kommer att stärka och synliggöra innovationskraften i vår region genom att tillföra den miljonsatsning som säkrar Innovation Akademiska och ger oss morgondagens metoder och teknologi för en vård i världsklass.
Börje Wennberg
Landstingsråd, ordförande i Landstingsstyrelsen Landstinget i Uppsala län (S)
Vivianne Macdisi
Landstingsråd, ordförande i Sjukhusstyrelsen Landstinget i Uppsala län (S)
Bertil Kinnunen
Landstingsråd, Landstinget i Uppsala län och ersättare i Stuns styrelse (S)