Samhällets pulsåder

För att hela regionen ska få del av utvecklingen måste vi satsa på pendling som ­underlättar för vanligt folk, skriver ­avgående regionrådet Bertil Kinnunen (S).

Bertil Kinnunen (S)

Bertil Kinnunen (S)

Foto:

Debatt2018-06-06 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En väl fungerande kollektivtrafik är pulsådern i ett fungerande, modernt och hållbart samhälle. När jag nu avrundar en lång period i politiken och efter mina fyra år som Uppsalas trafikregionråd kan jag konstatera att Region Uppsala har gjort en ordentlig resa på trafikområdet, men också att resan bara är påbörjad.

För att hela regionen ska få del av utvecklingen behöver vi fortsätta prioritera pendlingssatsningar som underlättar vardagen för vanligt folk.

Under denna mandatperiod har kollektivtrafiken i regionen utvecklats kraftigt. Antalet resor har ökat med över 6 miljoner och kollektivtrafikens andel av det motoriserade resandet har ökat. Det har vi uppnått tack vare medvetna satsningar och strategiskt arbete.

Vi har introducerat ett nytt stadsbusslinjenät i Uppsala. Det är ett linjenät för en växande stad som har förutsättningar att växa med den. Just nu ser vi över stadsbusslinjenätet i Enköping och därefter ska vi göra detsamma i Bålsta och Knivsta. Vi har också utvecklat busstrafiken i Östhammarsstråket och inrättat fler expressbussar, säkerställt att Lindbacken har kvartstrafik och inrättat en ny linje till Grillby.

En stor del av det ökade resandet har skett i tågtrafiken. Vi har utökat Upptågstrafiken och beställt nya och större tåg. Vi är också en part i att ha inrättat det nya Mälartågssystemet och vi har förra året infört pendlarbiljetten Movingo för att underlätta pendlandet över länsgränser. Det har lett till att många fler väljer att pendla med tåg.

När mandatperioden började gick 18 procent av bussarna på fossilfria bränslen. Förra året var vi uppe i närmare 80.

Målet om att vara fossilbränslefria till 2020 ser ut att nås. Detta är resultatet av att vi målmedvetet prioriterat en hållbar utveckling av kollektivtrafiken, vilket ger många positiva effekter på regionen. Folk får lättare att verka över kommun- och länsgränser, vi bidrar kraftfullt till den gröna omställningen och bidrar till att befästa Sveriges position som ett land som ligger i framkant i hållbarhetsarbetet, med alla de internationella konkurrensfördelar som det medför.

Men vi kan inte stanna där. En väl fungerande trafik kräver satsningar på infrastruktur, och här kvarstår problem. Inte minst Uppsalapendlarna drabbas allt för ofta av förseningar och kapaciteten måste öka. Detta skapar problem i vardagen för tiotusentals människor. Det absolut viktigaste infrastrukturprojektet för länets fortsatta utveckling blir därför fyrspåret mellan Uppsala och länsgränsen.

Häromdagen fick vi det tydliga beskedet att fyrspåret kommer att finnas i den nationella infrastrukturplanen, som regeringen förväntas fatta beslut om före sommaren. En stor framgång för vår region.

Genom ökad och bättre tillgänglighet till Arlanda bidrar det också till stärkt internationell konkurrenskraft.

Men för att få full effekt på det krävs att vi blir av med avgiften för att åka rulltrappa på Arlanda.

Det är även dags för regionen att gemensamt lägga i en högre växel för en ny järnväg i Arosstråket mellan Enköping och Uppsala, och säkerställa förbättringar längs Dalabanan.

Inget av detta vore möjligt utan engagemanget från regionens invånare. Inspel och feedback från er har väglett mig genom många svåra prioriteringar. Jag lämnar politiken fylld av framtidstro. Min efterträdare, tillsammans med Uppsalaborna, har goda förutsättningar att bygga vidare på den grund vi lagt under mandatperioden, för en dynamisk region där befolkningen växer samtidigt som avstånden mellan oss krymper.

Kollektivtrafik