Samtyckeslag skydd i ofrivilligt äktenskap

Samtyckeslagen skulle kunna vara ett steg i att skydda kvinnor som redan befinner sig i ett ofrivilligt äktenskap. Partnern skulle då behöva inhämta tillåtelse vid varje sexuell handling, skriver representanter fö Tris.

Hanna Nilsson

Hanna Nilsson

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2014-10-10 11:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten kring samtyckeslagen har återigen uppmärksammats efter Stefan Löfvens regeringsförklaring i fredags förra veckan. Medan frågan bollas mellan olika läger, glömmer man lätt bort lagens potential att även kunna försvåra tvångsäktenskap. TRIS- tjejers rätt i samhället lyfter frågan på internationella flickadagen för att belysa en grupp unga kvinnor och flickor som lätt försvinner i mediabruset.

Trots den stärkta lagstiftningen mot tvångs- och barnäktenskap (från 2014) tvingas kvinnor och barn fortfarande att gifta sig mot sin vilja. Enligt kartläggningen "ung-08" gjord av Stockholms universitet framgår att 16 procent av de tillfrågade flickorna i nionde klass förväntas följa andras vilja i valet av framtida partner.

Detta är en hög siffra och kränker både svensk lagstiftning och artikel 16 i den Allmänna förklaringen av de mänskliga rättigheterna. Systematiska våldtäkter blir för dessa individer en vardag. Förövaren är din partner, en partner som tar för sig av din kropp. Ditt ”nej” är betydelselöst, oavsett om du säger det eller om du visar med din kropp att du inte vill.

I Tris arbete mot hedersrelaterat förtryck och våld möter vi många flickor och kvinnor som saknar makten över sin egen kropp. Den är någon annans från den dagen du föds, till den dagen du dör. I unga år ägs den av din pappa, din bror eller farbror och med tiden blir det din partners.

Samtyckeslagen skulle kunna vara ett steg i att skydda kvinnor som redan befinner sig i ett ofrivilligt äktenskap. Partnern skulle då behöva inhämta tillåtelse vid varje sexuell handling.

Detta erbjuder kvinnan mer handlingsutrymme, mer makt över sin egen kropp och en väg ut ur ett ofrivilligt äktenskap. I förslaget för samtyckeslagen framgår det att man vill kriminalisera en sexuell handling med en person som inte givit sin tillåtelse. Vid tvångsäktenskap förväntas det att kvinnan ska vara sexuellt tillgänglig för sin make, oavsett om kvinnan vill eller inte. Lagen ”Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap” är menad att skydda individer. Vi menar att samtyckeslagen ytterligare skulle stärka skyddet för unga kvinnor i tvångs- och barnäktenskap.

Tidigare har Svenska Dagbladet (7/2) och Dagens Nyheter (6/10) problematiserat samtyckeslagen, då de menar att skulden återigen läggs på offret. De våldtäktsfall som får utrymme i medierna är ofta extrema och bidrar till att den allmänna förståelsen av våldtäkt begränsas till mycket grova sexualbrott. Dessa är fruktansvärda och ska givetvis inte förminskas, men detta fokus gör att ribban höjs och våldtäkter inom nära relationer glöms bort.

Enligt Brottsförebyggande rådet sker var fjärde våldtäkt i hemmet och i en nära relation. Detta mörkertal måste lyftas och vi måste gräva djupare för att komma åt de fall där unga kvinnor blir tvingade till äktenskap.

Det må verka naivt att tro att en sexuell samtyckeslag skulle skydda kvinnor som utsätts för äktenskapstvång eller som inte själva får välja sin partner, men vi tror att i längden kan det ge unga kvinnor ett ytterligare skydd. Samtyckeslagen borde inte bara belysa de medialt uppmärksammade fallen, utan även de hundratals kvinnor som varje år gifts bort med tvång och spenderar resten av livet med systematiska sexuella övergrepp. Genom att inkludera fler målgrupper i diskussionen så ökar vi möjligheten att använda samtyckeslagen till sin fulla potential.

Hanna Nilsson, Robin Rocksten och Talin Davidian, TRIS – Tjejers rätt i samhället

Internationella Flicka-dagen

Lördag 11 oktober infaller Internationella Flicka-dagen. Då startar FN-förbundets och Baristas kampanj för Stoppa Barnäktenskap.

Läs mer om