Samverkan ger samhällsnytta

Samverkan mellan olika akademin och arbetsmarknaden är nödvändigt för att öka graden av bildning, tillväxt och samhällsnytta, skriver Betty Malmberg (M).

Betty Malmberg (M)

Betty Malmberg (M)

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

DEBATT2014-06-22 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kunskaperna som utbildning och forskning genererar är oerhört viktiga för Sveriges möjlighet att konkurrera internationellt. Men om vi ska klara konkurrensen måste vi hålla hög kvalitet i det vi gör. Därför har alliansen tillfört stora ekonomiska tillskott till universitet och högskolor men också genomfört stora systemförändringar inom högre utbildning och forskning. Bland annat har lärosätena fått ett särskilt uppdrag för att mer forskning ska komma till nytta. Detta ger förutsättningar för att mer forskning och evidensbaserade kunskaper når in i klassrum och vårdcentraler men också för att företag ska utvecklas och nya idéer växa fram. På så sätt växer en positiv kunskapsspiral fram. Något som alliansregeringen vill stötta och premiera.

Samverkan mellan akademi och arbetsliv handlar emellertid inte bara om forskning utan är också viktigt då det gäller grundutbildningen.

För studenterna är det självklart intressantare att arbeta med verkliga utmaningar och exempel som företag och offentlig sektor står inför, än att jobba med påhittade exempel från kurslitteraturen. Studenterna blir på så sätt också en viktig kunskapsbärare mellan akademi och arbetsliv.

För att lära mer om olika lärosätens arbete med samverkan har jag det senaste halvåret besökt nästan samtliga svenska högskolor och universitet, däribland Uppsala universitet (UU).

UU har arbetat med samverkan sedan lång tid och har tillsammans med tre andra lärosäten fått särskilda medel från statliga Vinnova för att utveckla strategier för samverkan med externa partners. Projektet handlar också om att finna metoder för utveckling och uppföljning av samverkansinsatser och att förtydliga hur dessa insatser kan meritvärderas. AIMday är ett tämligen unikt koncept för samverkan som UU arbetar med. Vid detta årliga forum ställer organisationer frågor medan forskare från flera olika discipliner diskuterar och ger svar.

Från de många besöken kan vi konstatera att lärosätena arbetar mycket olika med samverkansperspektivet. Det är intressant. Vi tror nämligen inte att det finns en patentlösning för hur samverkan ska ske, något som vissa oppositionspartier tycks mena.

För oss moderater och de andra allianspartierna är det tvärtom viktigare att samverkan sker, inte hur. Må det sedan vara via tvärvetenskapliga studentprojekt, genom obligatorisk praktik i utbildningar eller att ta till vara studenternas egna företagsidéer.

Moderaterna är tydliga med att Sverige ska vara en kunskapsnation med höga ambitioner. I en värld som förändras i allt snabbare takt kommer akademin och arbetsmarknaden stå inför ständiga utmaningar. Samverkan mellan olika sektorer är därför nödvändigt för att öka graden av bildning, tillväxt och samhällsnytta.

Betty Malmberg, riksdagsledamot (M) i utbildningsutskottet

ansvarig för högre utbildning och forskning

Läs mer om