I dag beslutar Uppsala kommunfullmäktige om nya arvoden för 2015–2018. Vänsterpartiet föreslår som enda parti i kommunstyrelsen en sänkning av arvodena och går emot flera av de höjningar som övriga partier står bakom.
Heltidsarvoderade politiker i Uppsala kommun får i dag arvoden som ligger långt över vad de flesta människor någonsin kan komma i närheten av att tjäna. Därmed finns också en uppenbar risk att politiska beslut fattas i en helt annan verklighet än den där väljarna lever sina liv.
Det är också viktigare än någonsin att vårda demokratin och människors förtroende för den. Att vara förtroendevald är något av det finaste man kan vara. Politiker ska inte arbeta ideellt utan ha rimligt betalt utifrån sitt arbete och jämföras med övriga anställda i kommunen.
I en rad artiklar har Upsala Nya Tidning beskrivit hur ledamöter i kommunfullmäktige anmälde närvaro endast 15 minuter och fick ut en ersättning på 400 kronor för detta. Något som förhoppningsvis blivit bättre efter granskningen.
Det förhöjda arvodet (i dag 400 kronor) för första timmens närvaro infördes för att kompensera fritidspolitiker för förarbete som inläsning och utskrift av handlingar.
Vänsterpartiet anser att det förhöjda arvodet för första timmen ska tas bort för kommunfullmäktigeledamöter och alla andra som har månadsarvoden.
De som har månadsarvoden får redan kompensation för inläsning med mera. Det är ologiskt att ha dubbla ersättningar.
Vänsterpartiet menar också att kommunalrådsarvodet inte ska vara kopplat till riksdagsmannaarvodet, som i år ger ett kommunalråd med heltidsarvodering 59800 kronor. Vi vill i stället koppla arvodet till prisbasbeloppet som 2014 skulle innebära ett månadsarvode på 44400 kr.
Från och med 2015 föreslås också extra arvodeshöjningar för kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande. Även detta är något som Vänsterpartiet föreslår avslag på. Arvodena ska sänkas, inte höjas.
Förtroendevalda har enligt nuvarande regler också rätt till reseersättning om resan är 3 kilometer eller längre. Gymnasieelever har rätt till busskort om resan är 6 kilometer eller längre, men får betala själva för kortare resor. Vänsterpartiet anser att de ska vara samma regler som gäller för både förtroendevalda och elever. Det är dags för förtroendevalda att anpassa sig till de villkor som gäller för övriga som får betalt via skattemedel.
Vänsterpartiet har länge drivit att politikers rätt till pension ska tas bort. I början hade vi inte stöd från andra partier men från och med höstens val genomförs det. En framgång som vi är glada över. Vi kan dock inte se varför den som är politiker på minst 40 procent i dag ska få dagens regler, rätt till pension vid fyllda 50 år, om hen fortsätter efter valet. Så resonerade inte de andra partierna när de i riksdagen ändrade pensionsreglerna för alla löntagare på 90-talet.
Alliansen har genomfört hårda besparingar i kommunalt finansierade verksamheter både via sänkningar av ersättningar och via konkurrensutsättningar medan de politiska arvodena konsekvent har undantagits från besparingar.
Vänsterpartiets förslag till arvoden skulle sänka kommunens kostnader inom politisk ledning med minst 8 miljoner kronor per år.
Pengar som skulle kunna användas till att förbättra för personer med funktionsnedsättning, inom äldreomsorgen, öka personaltätheten inom skola och fritidshem eller varför inte höja lönerna för dem som har de lägsta lönerna.
Vänsterpartiet menar att politiker inte ska leva i sin egen värld och tappa förankringen hos vanligt folk. Det är viktigt för demokratin att ersättningar, arvoden och andra villkor inte skiljer sig från medborgarnas vardag. Därför kommer Vänsterpartiet idag att föreslå sänkta arvoden för politiker.
Ilona Szatmári Waldau, kommunalråd (V) i Uppsala