Satsa på lärarna

Problemen i den svenska skolan är många och ofta omtalade. Det är nu av yttersta vikt att vi gör något åt dem. Det menar Annika Eclund och Björn-Owe Björk.

Foto: Maria Lindblom

Debatt2016-11-15 20:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur svensk skola mår debatteras ständigt, ofta med högt tonläge och alarmistiska formuleringar. Visst står skolan inför många utmaningar, men det får inte skymma sikten för allt det fantastiska arbete som dagligen läggs ned på att våra barn ska må bra, känna trygghet och ta in ny kunskap.

Lärare och lärarassistenter, kuratorer, sjuksköterskor och skolledningar arbetar hårt för att ta tillvara varje elevs fulla potential.

Med det sagt måste vi prioritera att lösa de problem som skolan trots allt brottas med på olika håll i landet.

Vi kristdemokrater har nyligen presenterat en rad förslag i riksdagen som syftar till att ge eleven de bästa möjliga förutsättningarna att lära för livet.

En viktig del är att alla elever får det stöd de behöver för att klara skolans mål. Elever är olika och vissa kan behöva extra stöd, under en period eller genom hela utbildningen. Därför föreslår vi ett speciallärarlyft som ger lärare möjlighet att komplettera sin grundutbildning med en speciallärarutbildning till 80 procent av lönen.

När elever som behöver speciellt stöd får det fungerar den ordinarie undervisningen bättre för samtliga elever. Speciallärarlyftet är också en karriärväg som ökar läraryrkets status.

Det ska löna sig att vara en skicklig lärare. Alliansregeringen införde därför möjligheten för lärare att göra karriär genom att bli förstelärare eller lektorer. Vi vill nu särskilt rikta en del av karriärtjänsterna till utanförskapsområden och föreslår tillsammans med övriga allianspartier en satsning på över 1,6 miljarder fram till 2020 på detta.

Med en stor andel nyanlända till Sverige senaste åren är snabb språkinlärning en prioritet. För att fler ska nå kunskapsmålen i svenska språket och för att stärka elever med svenska som andra språk ytterligare föreslår vi en kompetenssatsning för lärare. Med vår satsning får närmare 3000 lärare behörighet som lärare i svenska som andra språk.

En god kunskapsutveckling kräver också en bra skolmiljö och elevhälsa. Elever som mår bra lär sig bättre.

En väl utvecklad elevhälsovård främjar också det förebyggande arbetet med psykisk ohälsa hos barn och unga. Vi förstärker därför elevhälsovården i vårt budgetalternativ.

Slutligen: Elever som rör på sig presterar bättre i skolan. Vi kristdemokrater vill därför öka antalet timmar i idrott och hälsa i grundskolan från dagens 500 till 700 timmar.

Med våra förslag blir skolan en attraktivare arbetsplats för både lärare och elever.

Annika Eclund
Riksdagsledamot och ledamot av Utbildningsutskottet (KD)
Björn-Owe Björk
Kommunalråd Knivsta (KD)

Läs mer om